USA kehtestas moratooriumi föderaalsetele hukkamistele

BNS
Copy
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

USA justiitsminister Merrick Garland kehtestas neljapäeval moratoorium föderaalsetele hukkamistele, kuni vaadatakse läbi sellega seotud protseduurid ja poliitika, mis valmistavad «tõsist muret».

See samm lahkneb teravalt endise presidendi Donald Trumpi administratsiooni praktikast, kui riigis viidi läbi rekordarv hukkamisi.

Alates president Joe Bideni ametisse astumisest pole ühtegi föderaalset surmanuhtlust täide viidud.

«Surmanuhtluse jätkuv kasutamine kogu riigis on tekitanud tõsist muret,» leidis Garland moratooriumiteatega kaasnenud avalduses.

Samuti ütles minister, et muret teeb omavoli surmanuhtluse rakendamisel, sellega kaasnevad mõjud mitte valge nahavärviga inimestele.

Ta rõhutas, et ühtegi föderaalset surmanuhtlust ei tohi täide viia, «kuni justiitsministeerium on poliitika ja menetlused läbi vaadanud».

Enamus USA surmanuhtlustest rakendatakse osariikides, mitte föderaaltasandil. Üleriigilised kuriteod, millega võib kaasneda surmanuhtlus, hõlmavad tavaliselt narkokaubandust, terrorismi või luuretegevust.

Samuti ei olnud USA valitsus 17 aasta jooksul ühtegi surmanuhtlust täide viinud, kuid Trumpi valitsuse lõpupäevil alates juulist 2020 hukati koguni 13 föderaalvangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles