Üle 6 miljoni EL-i kodaniku taotles ÜK-s püsielaniku staatust

Copy
Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi lipp.
Euroopa Liidu ja Ühendkuningriigi lipp. Foto: EPA/Scanpix

Üle 6 miljoni Euroopa Liidu kodaniku esitas Brexiti leppes juuni lõppu määratud tähtajaks taotluse Ühendkuningriigi püsielaniku staatuse saamiseks, teatas täna siseministeerium.

Ministeeriumi andmetel esitati kokku 6,02 miljonit avaldust, neist 400 000 viimasel kuul enne EL-i püsielaniku skeemi lõppu.

«Üle 6 miljoni taotluse sellele skeemile on enneolematu saavutus ja mul on hea meel, et oleme kindlustanud nii paljude EL-i kodanike – sõprade, naabrite ja perekonnaliikmete õigused,» ütles siseminister Priti Patel.

Siseministeeriumi sõnul ei ole 570 000 inimese taotlused veel läbi vaadatud, kuid otsuse langetamiseni kaitstakse ka nende õigusi. Taotluse võivad esitada ka need, kes seda tähtajaks ei jõudnud.

Tähtajaks avalduse esitanud inimesed said tõendi, millega saab tõestada oma staatust näiteks uue töökoha taotlemisel või korteri üürimisel.

Püsielaniku skeem töötati välja 2019. aasta märtsis osana Suurbritannia EL-ist lahkumise plaanist. Brexitiga lõppes Suurbritannia jaoks liikumisvabadus, mis lubab mis tahes EL-i liikmesriigi kodanikul elada ja töötada ükskõik millises teises liikmesriigis.

Püsielaniku staatusega on tagatud Ühendkuningriigis elava EL-i kodaniku õigused, seal hulgas juurdepääs toetustele ja tervishoiuteenustele. EL-i kodanik, kes staatust ei taotlenud, võib nüüd õigustest ilma jääda ja teda võib oodata isegi väljasaatmine.

Samalaadne skeem kehtib umbes miljonile EL-is elavale Briti kodanikule. Prantsusmaal püsielaniku staatuse soovijatel oli samuti kolmapäevani aega taotus esitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles