Lukašenka väitel avastati Läänega seotud «uinuvad rakukesed» (10)

Copy
Valgevene autokraatne liider Aleksandr Lukašenka vestlemas 1. juulil Vene riigipea Vladimir Putiniga.
Valgevene autokraatne liider Aleksandr Lukašenka vestlemas 1. juulil Vene riigipea Vladimir Putiniga. Foto: Pavel Orlovsky / BelTA / AP / Scanpix

Valgevene autoritaarne president Aleksandr Lukašenka väitis reedel, et võimud on paljastanud «uinuvad terrorirakukesed», mis on väidetavalt seotud Saksamaa, USA, Ukraina ja teiste riikidega.

«Täna paljastati uinuvad terrorirakukesed, nõndanimetatud omakaitseüksused,» ütles Lukašenka ning väitis, et rakukeste tööga olid seotud Saksamaa, Ukraina, USA, Poola ja Leedu.

«Nende rakukeste eesmärk oli X-päeval jõuga režiimi muuta. Nad ise veel ei tea, millal see X-päev tuleb: vaja on meie inimesed selleni juhtida,» lausus Lukašenka.

Tema väitel on nende rakukeste tööga seotud Saksamaa, USA, Poola ja Leedu.

«Täna viisime lõpule ulatusliku terroritõrjeoperatsiooni,» ütles Lukašenka.

Ta lisas, et rakukesed püüdsid võtta sihikule Vene mereväe sidekeskust Valgevene Vilejka linna lähedal, umbes 100 kilomeetri kaugusel Minskist, ning ta arutas seda vahejuhtumit Vene presidendi Vladimir Putiniga.

«Me arutasime seda probleemi väga tõsiselt,» ütles Lukašenka.

«Kõik terroriaktis osalejad - kaasa arvatud need, kes organiseerisid ja ellu viisid - me leidsime ja vahistasime nad kahe päevaga.»

Lukašenka sõnul andis ta piirivalvele korralduse sulgeda riigi piir läänemeelse Ukrainaga, et takistada «tohutu hulga» relvade toimetamist Valgevenesse.

Ta lisas, et tundmatud isikud kavandasid ka riigitelevisiooni tegelase Grigori Azarenoki tapmist. Lukašenko väitel olevat tahetud meest eelmisel ööl röövida ja tal keel ära lõigata.

Ukraina välisministeeriumi kõneisik Oleh Nikolenko ütles reede õhtul, et Kiiev ei ole saanud Minskilt ametlikku teadet otsuse kohta sulgeda Valgevene-Ukraina piir.

Kiiev tõrjub kategooriliselt Valgevene liidri Aleksandr Lukašenko väiteid, et Ukrainast toimetatakse riiki relvi, lisas ta.

«Me ei ole kunagi sekkunud Valgevene siseasjadesse ja ei tee seda ka tulevikus. Me eeldame samasugust positsiooni Minskilt,» lausus Nikolenko.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles