Kanada valmistub saatma sõjaväe maastikupõlengute piirkonda appi (1)

Copy
Sparks Lake'i maastikupõleng Kanada Briti Columbia provintsis.
Sparks Lake'i maastikupõleng Kanada Briti Columbia provintsis. Foto: BC Wildfire Service / AFP / Scanpix

Kanada valmistub saatma sõjaväe riigi lääneossa appi evakueerima inimesi ja võitlema rohkem kui saja maastikupõlenguga, mida õhutab erakordne kuumalaine.

Ametnike sõnul on Briti Columbia provintsis praegu lõõmamas vähemalt 152 tulekahjut, neist 89 on puhkenud viimase kahe päevaga. Enamik neist on põhjustatud pikselöökidest.

Peaminister Justin Trudeau kutsus kokku rakkerühma, et arutada provintsi erakorralisi vajadusi, Rakkerühma kuulub mitu ministrit.

Ta lisas, et rääkis juba Briti Columbia valitsusjuhi John Horgani, kohalike kõrgete ametnike ja ohtu sattunud põlisrahvaste kogukondade juhtidega.

Rakkerühm otsustas, et seab Edmontonis üles operatiivkeskuse «andmaks abi üle kogu piirkonna nii nagu vaja», ütles kaitseminister Harjit Sajjan.

Tema sõnul paigutatakse sõjavägi üle kogu piirkonna, et anda vajaduse korral logistilist abi.

Sajjan ütles ringhäälingukompaniile CBC, et appi saadetakse sõjaväekopterid ja vajaduse korral ka Hercules transpordilennukid.

«Kanada sõjavägi on valmis elanikke toetama,» kirjutas ta Twitteris.

«Kuivad tingimused ja äärmine kuumus Briti Columbias on enneolematu,» ütles avaliku turvalisuse minister Bill Blair. «Need maastikupõlengud näitavad, et me oleme alles algusetapis selles, mis lubab kujuneda pikaks ja väljakutseid esitavaks suveks.»

Briti Columbias on maastikupõlengute eest põgenenud juba umbes 1000 inimest ning võimud otsivad kadunuks jäänuid.

Lyttoni 250 elanikku evakueeriti kolmapäeva õhtul, kui Kanadas sündis kuumarekord 49,6 kraadi. Hiljem anti lahkumiskorraldus veel 100-le linnast põhja jääva elamu asukale.

Briti Columbia provintsi tervisevõimude andmetel on viimase nädala jooksul registreeritud 719 surmajuhtumit, mis ületab tavapärase keskmise surmade arvu sel perioodil kolmekordselt.

Provintsi peakoroner Lisa Lapointe ütles, et erakordsed ilmastikuolud provintsis on suuresti põhjustanud nii suure surmade arvu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles