Endine Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk naaseb poliitikasse

Copy
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: Reuters/ScanPix

Endine Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk asus tänasest juhtima Poola opositsioonilist Kodanikeplatvormi (PO) võitluses valitsevate parempopulistidega.

Tusk täidab pärast PO esimehe Borys Budka tagasiastumist parteijuhi rolli, ütles erakonna pressiesindaja Jan Grabiec PO rahvuskogu istungi järel.

"Olen sajaprotsendiliselt tagasi," kinnitas Tusk ise parteikongressil, kus tema tagasitulekut tervitati püsti seistes aplausiga.

64-aastane Tusk on üks Kodanikeplatvormi asutajaist ning aastatel 2007-2014 oli ta Poola peaminister.

Praegu on Tusk paremtsentristliku Euroopa Rahvapartei (EPP) esimees ning kommenteerib sageli salvavalt Poola poliitikat.

Oma kõnes rääkis ta valitseva Seaduse ja Õigluse Partei (PiS) kurjusest ja süüdistas võimuerakonda selles, et Poola on ohtlikus olukorras, sest on sattunud Euroopa Liidu partnerite silmis halba valgusse.

"Kui näed kurjust, võitle sellega," ütles ta.

Tusk valiti PO rahvuskogul erakonna aseesimeheks, mis tähendab, et aasta teise poolde kavandatud uue juhtkonna valimiseni on tema partei eesotsas.

Kodanikeplatvormi liige ja parlamendi asespiiker Małgorzata Kidawa-Błońska ütles, et Tuski naasmine lahendab hulga probleeme ning seda on juba tükk aega oodatud.

Poola sadamalinnas Gdańskis, Solidaarsuse liikumise hällis üles kasvanud Tuskil tuli 2014.-19. aastal Euroopa Ülemkogu eesistujana lahendada arvukaid kriise rändest Kreeka majanduse ja Brexiti-läbirääkimisteni.

Kodanikeplatvormi juhtimise soovi ilmutas ka eelmise aasta presidendivalimistel teiseks jäänud Varssavi linnapea Rafał Trzaskowski, kuid ajakirjanduse teatel olevat ta siiski loobunud Tuski vastu kandideerimast.

PO on arvamusküsitlustes kolmandal kohal võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) ja opositsioonilise Poola 2050 järel.

PiS on aga kaotanud napi parlamendienamuse ja Poola suhted Euroopa Liiduga on mitmes valdkonnas pinevad.

Korralised parlamendivalimised on kavas alles 2023. aastal, aga analüütikute arvates võib valitsusparteil tekkida kiusatus korraldada parlamendi umbusaldushääletuse vältimiseks erakorralised valimised.

Ka PiS-il on laupäeval kongress, kus eeldatavasti kinnitatakse esimeheks senine liider, 72-aastane Jarosław Kaczyński ja aseesimeheks 53-aastane peaminister Mateusz Morawiecki, kelles saab nii Kaczyński mantlipärija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles