Vatikan esitas 10 inimesele süüdistuse Londoni kinnisvaratehingutes

BNS
Copy
Paavst Franciscus. Pilt on illustreeriv.
Paavst Franciscus. Pilt on illustreeriv. Foto: Vatican/Pool/Galazka/SIPA/Scanpix Baltics.

Vatikani kriminaalkohus esitas täna kümnele inimesele, sealhulgas ühele kardinalile ja neljale firmale süüdistuse väljapressimises, ametiseisundi kuritarvitamises ja pettuses seoses riigisekretariaadi 350 miljoni eurose investeeringuga Londoni kinnisvarasse.

Kohtu eesistuja Giuseppe Pignatone määras istungi ajaks 27. juuli.

Süüdistatavate hulgas on viis endist Vatikani ametnikku, nende seas kardinal ja kaks riigisekretariaadi töötajat, aga ka Itaalia ärimees ja luureekspert.

Vatikani prokurörid süüdistavad kahtlusaluseid Pühalt Toolilt miljonite eurode väljapetmises maksude ja teiste finantstehingutega seotud kuludena. Kahtlusalused ei ole süüd omaks võtnud.

Peamisi süüaluseid Gianluigi Torzit süüdistatakse 15 miljoni euro väljapressimises. Vatikani prokurörid väitsid, et Torzi lisas Londoni kinnisvara puudutavasse lepingusse viimasel hetkel klausli, mis andis talle tehingu üle täieliku otsustusõiguse.

Seejärel kiitsid tehingu heaks Vatikani riigisekretär kardinal Pietro Parolin ja tema asetäitja.

Kummalegi Vatikani tippametnikule süüdistust ei esitatud. Prokurörid on esitanud tõendeid, mis viitavad sellele, et neid veenis lepinguga nõustuma süüdistuse saanud Itaalia advokaat.

Torzi eitab süütegusid ja leiab, et talle esitatud süüdistus tuleneb arusaamatusest.

Süüdistatute hulgas on ka kardinal Angelo Becciu, kes aitas Londoni investeeringut korraldada tollase riigisekretariaadi personaliülemana.

Franciscus vallandas Becciu eelmisel aastal ilmselt seoses kahtlustustega, et ta kantis 100 000 eurot Vatikani raha oma venna hetegevusorganisatsioonile.

Becciu eitab Londoni investeeringuga seotud õigusrikkumist. Samal ajal on ta tunnistanud Vatikani raha annetamist heategevuseks, kuid väidab, et sel polnud mingit pistmist vennaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles