Aserbaidžaan andis üle 15 Armeenia sõdurit

Copy
Armeenia sõdur lahingut pidamas.
Armeenia sõdur lahingut pidamas. Foto: EPA/Scanpix

Aserbaidžaan andis laupäeval Armeeniale üle 15 sõdurit, kes võeti vangi eelmisel aastal relvakonflikti käigus Mägi-Karabahhis, ütlesid ametnikud.

Bakuu välisministeerium teatas, et samm oli osa Venemaa vahendatud kokkuleppest ja järgnes Jerevani otsusele jagada Bakuule kaardid konfliktitsoonis paigutatud miinide kohta.

Lahingud kahe riigi vahel puhkesid taas 2020. aasta septembris Mägi-Karabahhi üle ning need nõudsid kokku enam kui 6500 inimelu.

Konflikt sai läbi novembris Venemaa vahendatud relvarahuga, mille alusel Jerevan loobus mitmetest territooriumidest Karabahhis ja selle ümbruskonnas.

«Vene Föderatsiooni initsiatiivil andis Armeenia Aserbaidžaani poolele kaardid umbes 92 000 tanki- ning jalaväemiini kohta, mis pandi maha (nüüdseks Aserbaidžaani kontrolli all olevate) Fizuli ja Zangilani regioonide okupatsiooni käigus,» teatas Aserbaidžaani välisministeerium.

«Aserbaidžaani pool andis Armeeniale üle 15 Armeenia päritolu inimest,» lisasid ametnikud. Ühe aseri diplomaadi sõnul peeti need mehed kinni eelmise aasta detsembris.

Nii Aserbaidžaani kui Armeenia väed panid maha miine relvakonflikti käigus 1990. aastate alguses.

Aserbaidžaani president Ilham Alijev ütles mais, et Aserbaidžaan on valmis Armeeniaga rahukõnelusteks. Armeenia peaminister Nikol Pašinjan kuulutas hiljem, et kaks riiki peavad kõnelusi piiride paikapanemise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles