Marine Le Pen valiti Prantsuse parempopulistide juhiks tagasi

Copy
Prantsuse paremäärmusliku Rahvusliidu (RN) juhiks tagasi valitud Marine Le Pen.
Prantsuse paremäärmusliku Rahvusliidu (RN) juhiks tagasi valitud Marine Le Pen. Foto: VALENTINE CHAPUIS / AFP / Scanpix

Marine Le Pen võitis pühapäeval paremäärmusliku Rahvusliidu (Rassemblement National – RN) juhivalimised ja jääb erakonna etteotsa, et kandideerida 2022. aasta presidendivalimistel.

Le Peni Rahvusliidul ei õnnestunud saavutada juunikuistel kohalikel valimistel võitu üheski Prantsusmaa 13 regioonist, ehkki küsitlused andsid lootusi isegi mitmeks võiduks.

Ebaõnnestumine on seadnud küsimärgi alla Le Peni senise strateegia, mis on erakonda viimastel aastatel rohkem parempoolsuse peavoolu suunas tüürinud.

Parteijuhi valimistel Le Penil aga vastast ei olnud, tema neljandat ametiaega toetas 98,35 protsenti interneti ja posti teel hääletanud parteiliikmetest, teatas RN Perpignanis peetud kongressi teisel päeval.

Juristiharidusega 52-aastane parteijuht peab pühapäeval kõne ja püüab ilmselt toetajatele presidendivalimiste eel hoogu anda.

Arvamusküsitluste põhjal on 2022. aasta presidendivalimistel oodata kordust tsentristist presidendi Emmanuel Macroni ja Le Peni vahel 2017. aastal peetud duellile.

Kindel see enam ei ole, sest ka Macroni erakonnal Edasi, Vabariik! (La République En Marche! – LREM) läks piirkondlikel valimistel halvasti.

2016. aastal asutatud LREM jäi suurtest parteidest viimaseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles