Indialased istutavad kampaania korras sadu miljoneid puid

Copy
Puude istutamise kampaania India Uttar Pradeshi osariigis.
Puude istutamise kampaania India Uttar Pradeshi osariigis. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / Scanpix

Rohkem kui miljon inimest alustas pühapäeval India Uttar Pradeshi osariigis 250 miljoni puu istutamist, et vähendada süsinikuheidet ja leevendada selle mõju kliimamuutusele.

Rahvaesindajad, valitsusametnikud ja erinevate organisatsioonide vabatahtlikud kogunesid, et istikud selleks määratud kohtades mulda panna. Üritusega on hõlmatud Uttar Pradeshi 68 000 küla ja 83 000 metsapiirkonda.

India on lubanud hoida kolmandiku oma territooriumist puude all, kuid kasvav rahvaarv ja nõudlus industriaalprojektide järele avaldab vastusurvet.

Osariigi pealinna Lucknow'sse istutati tohutu hulk viigipuid (Ficus religiosa).

Aktivistide kinnitusel vabastab see puu kõige enam hapnikku.

Indias on ligi 1,4 miljardit elanikku. Koroonaviiruse pandeemia on nõudnud seal enam kui 400 000 inimelu, kuid seda ametlikku numbrit peetakse alahinnatuks.

«Oleme pühendunud sellele, et suurendada järgmise viie aasta jooksul Uttar Pradeshi osariigi metsastatud ala 15 protsendini,» ütles osariigi kõrgem metsandusametnik Manoj Singh.

Osariigi metsandusminister Dara Singh Chauhan ütles, et puid on istutatud viimased neli aastat ning nüüd on üle kolme protsendi Uttar Pradeshist metsa all. Elanikke on selles rahvarohkes osariigis 230 miljonit.

Selliste massiistutamiste korral on murekohaks see, kui paljud puud jäävad ellu. Ministri sõnul jääb enamasti ellu vaid 60 protsenti istikutest, kuna ülejäänud kiduvad kas haiguste või veepuuduse tõttu.

Chauhan lisas, et istikute ellujäämisprotsenti on nelja aastaga parandatud. Kuna puud on paremini hooldatud ja nende geosildistamine QR-koodidega võimaldab kasvu paremini jälgida, siis jääb ellu kuni 80 protsenti puudest.

India valitsus ootab, et kõik 28 osariiki istutaksid kiiremini puid ja suurendaksid metsakust, mis on osa 2015. aastal Pariisi kliimaleppega võetud kohustustest.

Valitsus on eraldanud üle riigi puude istutamiseks rohkem kui 6,2 miljardit USA dollarit, et suurendada metsakatte ulatus 2030. aastaks 95 miljoni hektarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles