Ekspresident Zuma toetajad lubavad LAV-i juhitamatuks muuta

Copy
LAVi ekspresidendi toetajad tema kodu juures.
LAVi ekspresidendi toetajad tema kodu juures. Foto: EPA/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi ekspresidendi Jacob Zuma sajad toetajad jäid pühapäeval tema kodu juurde laagrisse, lubades riigi kaosesse paisata, kui Zuma vangi pannakse.

Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV-i) kõrgeim kohus mõistis Zuma kohtu solvamise eest 15 kuuks vangi, sest ta keeldus korruptsiooniuurijate ette ilmumast.

Praegu 79-aastast ekspresidenti süüdistatakse ligi üheksa ametiaasta jooksul riigkassa riisumise võimaldamises.

Zumal tuli end viie päeva jooksul kohtuvõimude kätte anda ning tähtaeg täitus pühapäeval. Endine president pole näidanud ühtegi märki, et ta kavatseks ise võimude ette ilmuda.

Zuma toetajad kogunesid Aafrika Rahvuskongressi (ANC) sümboolikaga tema kodu juurde KwaZulu-Natali provintsis ja on seal pikemat aega laagris.

Mõned neist laulsid pühapäeval: «Ära kiirusta sõda takka, sõda tapab!»

«Kui (politseiminister) Bheki Cele tuleb siia uBabat (Zumat) vahistama, siis peab ta alustama meist,» ütles üks poolehoidja AFP-le.

Kaitstes Zumat vahistamise eest, kutsuvad protestijad samal ajal president Cyril Ramaphosat tagasi astuma, lubades, et nad on valmis alates esmaspäevast muutma riigi juhitamatuks.

Politsei, kel on käsk Zuma vajadusel arreteerida, oli pühapäeval kogu provintsis valvel, et kontrollida Nkandlasse suunduvaid rahvahulki.

Jacob Zuma sihtasutus teatas, et Zuma teeb pühapäeval ajakirjandusele pöördumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles