Mali põhjaosas tappis tundmatu terrorirühmitus neli sõdurit

Copy
Mali sõdurid Bamakos.
Mali sõdurid Bamakos. Foto: Nicolas Remene

Eeldatavad džihadistid tapsid pühapäeval Mauritaania piiri lähedal neli Mali sõdurit, teatas sõjavägi.

Sõjaväe administratiivmissiooni ründas hommikul «relvastatud terroristide rühm», mis pole senini kindlaks tehtud, kirjutas sõjavägi sotsiaalmeedias.

Reeglina peetakse sellistes teadetes terroristidena silma pühasõdalasi.

Alates 2012. aastast on Põhja-Mali separatistlikud ja džihadistlikud mässulised kiskunud riiki pidevasse konflikti ning vaatamata rahvusvahelisele abile on tapetud tuhandeid tsiviilisikuid ja võitlejaid.

Prantsusmaa teatas reedel, et taasalustab ühiseid sõjalisi operatsioone Maliga pärast nende katkestamist eelmise kuu alguses seoses teise riigipöördega selles Lääne-Aafrika riigis vähem kui aasta jooksul.

Pärast konsultatsioone Mali üleminekuvõimude ja regiooni teiste riikidega otsustas Prantsusmaa «jätkata ühiseid sõjalisi operatsioone ja nõustavaid missioone, mis olid peatatud alates 3. juunist», ütles Prantsusmaa relvajõudude minister avalduses.

Pariisi otsustas ühisoperatsioonid peatada pärast seda, kui kolonel Assimi Goïta, kes juhtis eelmise aasta riigipööret, tagandas üleminekuaja presidendi ja peaministri.

See samm tekitas diplomaatilise hukkamõistu. USA peatas julgeolekuabi Mali julgeolekujõududele ning Aafrika Liit ja Lääne-Aafrika Riikide Majandusühendus (ECOWAS) peatasid Mali liikmesuse.

Prantsusmaal on umbes 5100 sõjaväelast Saheli piirkonnas osalemas operatsioonis Barkhane, mis hõlmab viit riiki - Burkina Fasot, Tšaadi, Malit, Mauritaaniat ja Nigerit.

10. juunil teatas Prantsuse president Emmanuel Macron oma riigi sõjalise kohaloleku märkimisväärsest vähendamisest Sahelis, kus on ligi aastakümme võideldud džihadistidest mässuliste vastu.

Macron ütles, et olemasolev Barkhane operatsioon lõpeb ning Prantsusmaa kohalolek muutub osaks niinimetatud Takuba rahvusvahelisest üksusest, mille selgrooks saavad sajad Prantsuse sõdurid.

Takuba üksuses on praegu umbes 600 sõjaväelast, pooled neist prantslased.

Osaleda on lubanud ka Tšehhi, Eesti, Itaalia, Rumeenia ja Rootsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles