Vilniuse elanik tahab Gorbatšoviga kohut käia (2)

BNS
Copy
Mihhail Gorbatšov.
Mihhail Gorbatšov. Foto: Reuters/ScanPix

Vilniuse elanik Robertas Povilaitis, kelle isa hukkus 1991. aasta 13. jaanuari sündmustes, kavatseb esitada kohtusse kahjunõude NSV Liidu endise presidendi Mihhail Gorbatšovi vastu. Tsiviilhagi peaks Leedu kohtusse jõudma tänavu sügisel.

«Gorbatšov ei käi läbi kriminaalasjast (mille kohta kuulutati kohtuotsus), ametkonnad ei ole tema suhtes mingit menetlust alustanud ning tema osa ja vastutus on jäänud hinnanguta,» ütles Povilaitis BNS-ile.

Tema sõnul jäi 13. jaanuari kriminaalasjas, milles kuulutati otsus 67 inimesele, hinnanguta NSV Liidu endise presidendi ja relvajõudude ülemjuhataja vastutus, mistõttu kavatseb Povilaitis selgitada selle välja tsiviilprotsessil.

«Kuivõrd Leedu peaprokuratuur keeldus 13. jaanuari kriminaalasja raames tõstmast küsimust Gorbatšovi vastutusest, kavatsen ma kodanikuna tõsta Gorbatšovi vastutuse 13. jaanuari tapmiste eest tsiviilprotsessil ja esitada tema vastu hagi,» ütles Povilaitis BNS-ile.

«Olen palju aastaid püüdnud veenda prokuröre, et nad peavad uurima kõrgeima ülemjuhataja lohakat suhtumist oma kohustustesse. Et prokurörid keeldusid otsustavalt seda tegemast, on mulle jäänud viimane vahend – tõstatada tema vastutuse küsimus isiklikult. Pean tsiviilhagi esitamist viimaseks võimaluseks selgitada välja Gorbatšovi vastutuse määr,» lausus ta.

«Madalama järgu tegelased võeti vastutusele, aga ülemjuhataja on pääsenud kõikidest süüdistustest, see on mingi arusaamatus,» lisas hukkunu poeg.

Povilaitis ei nimetanud hagis summat, pidades seda tähtsusetuks ja pigem teoreetiliseks. Pealegi ta kahtles, et valuraha õnnestub ka kätte saada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles