Gruusia Pride-marss jäeti kokkupõrgete tõttu ära

Copy
Gruusia LGBTQ marsi vastu protestijad Thbilisis tantsu löömas.
Gruusia LGBTQ marsi vastu protestijad Thbilisis tantsu löömas. Foto: AFP/SCANPIX

Gruusia LGBTQ aktivistid olid sunnitud täna ära jätma plaanitud Pride-marsi, kuna ürituse vastaste ja osalejate vahel puhkesid kokkupõrked.

Thbilisi tänavatele kogunes õhtuks plaanitud marsi eel sadu protestijaid, kes ründasid eri paigus ajakirjanikke ja kähmlesid politseiga. Muu hulgas puhkesid kokkupõrked parlamendi ja ÜRO esinduse juures.

«Marssi täna ei toimu,» teatasid korraldajad Facebookis. «Me ei saa riskida inimeludega ja minna tänavatele, mis on täis vägivaldseid ründajaid.»

Avalduses märgitakse, et «homofoobsed ründajad» kimbutasid ka Thbilisi Pride organisatsiooni kontorit.

Peaminister Irakli Garibašvili võttis esmaspäeva hommikul sõna marsi korraldamise vastu, leides, et see pole Gruusia ühiskonna suure osa jaoks vastuvõetav.

«Nõndanimetatud uhkuse marsi korraldamine pole mõistlik, sest see tekitab ohu kokkupõrgeteks inimeste vahel,» ütles ta kabinetiistungil.

Ta süüdistas ka opositsiooni eesotsas eksiilis elava endise presidendi Mihheil Saakašviliga, kes olevat Pride-marsi taga, et selle abil rahutusi esile kutsuda.

Kriitikud leiavad, et võimupartei Gruusia Unistus on asunud toetama homofoobe ja marurahvuslasi. Paraadi korraldajad nimetasid Garibašvili avaldust «häbiväärseks» ning süüdistasid valitsust soovimatuses kaitsta põhilisi inimõigusi.

Gruusia õigeusu kirik seevastu kutsus oma toetajaid kogunema esmaspäeva pärastlõunal Pride-marsi vastu suunatud avalikule palvusele.

USA ja EL-i diplomaatilised esindused Gruusias ja veel 16 riiki tegid eelmisel nädalal ühisavalduse, kus kutsusid Gruusia valitsust üles «tagama rahumeelse kogunemise õigust eranditult kõigi Gruusia inimeste jaoks».

Gruusia dekriminaliseeris homoseksuaalsuse 2000. aastal ning diskrimineerimisvastased seadused võeti vastu 2006. ja 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles