Rootsi parlamendi spiiker esitas Löfveni taas peaministrikandidaadiks

Copy
Stefan Löfven.
Stefan Löfven. Foto: AFP/SCANPIX

Rootsi parlamendi spiiker Andreas Norlén esitas juuni lõpus tagandatud Stefan Löfveni täna uuesti peaministri kandidaadiks.

Löfven kaotas 21. juunil esimese Rootsi peaministrina usaldushääletuse. Norlén ütles esmaspäeval, et otsustas pärast moderaatide juhi Ulf Kristerssoni loobumist esitada valitsusjuhi kohusetäitjana jätkanud Löfveni uuesti peaministri kandidaadiks.

Parlament hääletab uue peaministri üle kolmapäeval.

Göteborgi ülikooli politoloogiaprofessor Ulf Bjereld ütles, et Löfveni uuesti peaministriks tõusmise poolt on palju tegureid, mitu parteid on teatanud, et hääletavad tema poolt või jäävad erapooletuks.

Bjereld ennustas siiski uut poliitilist kriisi sügisel, kui valitsus peab võtma vastu uue riigieelarve.

Kui Löfven saab parlamendi heakskiidu, võib sotsiaaldemokraatide ja roheliste moodustatud valitsus reedel ametisse asuda.

Varem sai selgeks, et Rootsi Keskerakond aitab Löfvenil uuesti peaministriks saada. Svenska Dagbladeti sõnul leppis Keskerakonna juhtkond nädalavahetusel kokku, et toetab Löfveni.

Takistused hakkasid aga ilmnema, kui rohelised teatasid, et Keskerakonna toetushäältega kaasnevad tingimused neile ei sobi. Tüliküsimus on seotud metsade ja rannaalade kaitsetingimustega.

Keskerakonna esimees Annie Lööf on põhjendanud toetust sotsiaaldemokraatide ja roheliste valitsusele sellega, et korraliste valimisteni on aega vaid aasta ning Rootsi vajab toimivat valitsust.

Lööf avaldas lootust, et kokkulepped peavad ning rohelised ei hääleta valitsuse vastu, kuhu ta ise hakkab kuuluma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles