Häkkerid nõuavad pärast lunavararünnakut Kaseyale 70 miljonit

Copy
Illustreeriv foto küberkurjategijast
Illustreeriv foto küberkurjategijast Foto: Sander Ilvest

Häkkerid nõudsid esmaspäeval USA IT-ettevõttelt Kaseya 70 miljonit dollarit bitcoinides vastutasuks andmete eest, mis varastati sajad Rootsi Coopi poed sulgenud rünnaku käigus.

Ekspertide hinnangul võis rünnak Miamis asuvale IT-teenuseid pakkuvale Kaseyale mõjutada enam kui tuhandet ettevõtet. Ühtekokku osutab Kaseya teenuseid umbes 40 000 firmale kogu maailmas.

Ekspertide andmeil on rünnaku taga Vene häkkerirühmitus REvil, kes on selle ka veebis omaks võtnud.

Küberturbeettevõtte Radware uurimisosakonna juhataja Daniel Smith märkis, et varasemate rünnakute puhul nõudis REvil nakatatud süsteemide taastamise eest 'a 45 miljonit dollarit.

Pühapäevases teates edastas Kaseya, et alustas hulga ettevõtetega koostööd julgeoleku tagamiseks ja rünnaku tagajärgede korvamiseks.

FBI hoiatas pühapäeval, et mainitud lunavararünnak ehk digitaalse pantvangistamise vorm, kus häkkerid krüpteerivad ohvri andmed ning nõuavad ligipääsu taastamiseks raha, oli sedavõrd ulatuslik, et iga ohvrit eraldi ei suudeta abistada.

Rootsi poekett Coop oli üks märkimisväärsemaid ohvreid. Suurem osa selle sajast ostukeskusest oli veel kolm päeva hiljem suletud.

Coop, nagu paljud teisedki rünnaku ohvriks langenud ettevõtted, ei olnud otseselt Kaseya, vaid selle alltöövõtja Visma Esscomi kliendid.

Küberturbefirma ESET märkis, et on tuvastanud häkkimise ohvreid vähemalt 17 riigis alates Lõuna-Aafrika Vabariigist kuni Suurbritannia ja Mehhikoni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles