Gruusia president mõistis hukka vägivalla LGTBQ kogukonna vastu (4)

Copy
Gruusia president Salome Zurabišvili.
Gruusia president Salome Zurabišvili. Foto: Gonzalo Fuentes

Gruusia president Salome Zurabišvili mõistis esmaspäeval hukka vägivalla LGTBQ kogukonna ja ajakirjanike vastu.

LGBTQ aktivistid olid sunnitud päeval ära jätma plaanitud pride-paraadi, kuna ürituse vastaste ja osalejate vahel puhkesid kokkupõrked.

Thbilisi tänavatele kogunes õhtuks plaanitud marsi eel sadu protestijaid, kes ründasid eri paigus ajakirjanikke ja kähmlesid politseiga. Muu hulgas puhkesid kähmlused parlamendi ja ÜRO esinduse juures.

«Vägivald on vastuvõetamatu! Mõistan hukka täna aset leidnud sündmused ja vägivalla avaldumise mis tahes kujul ja vormis. Inimeste tagakiusamise nende arvamuse või soolise identiteedi tõttu,» ütles Zurabišvili presidendi ametkonna edastatud avalduses.

«Marssi täna ei toimu,» teatasid korraldajad Facebookis. «Me ei saa riskida inimeludega ja minna tänavatele, mis on täis vägivaldseid ründajaid.»

Avalduses märgitakse, et «homofoobsed ründajad» kimbutasid ka Thbilisi pride- organisatsiooni kontorit.

Peaminister Irakli Garibašvili võttis esmaspäeva hommikul sõna marsi korraldamise vastu, leides, et see pole Gruusia ühiskonna suure osa jaoks vastuvõetav.

«Nõndanimetatud uhkuse marsi korraldamine pole mõistlik, sest see tekitab ohu kokkupõrgeteks inimeste vahel,» ütles ta kabinetiistungil. Ta süüdistas ka opositsiooni eesotsas eksiilis elava endise presidendi Mihheil Saakašviliga, kes olevat pride-marsi taga, et selle abil rahutusi esile kutsuda.

Thbilisi linnapea, endine jalgpallur Kahha Kaladze nimetas linnas toimuvat lubamatuks.

«Sõbrad, kaaskodanikud, ma kutsun kõiki üles rahunema! Vägivald on vastuvõetamatu! Esinenud on uskumatuid fakte, rünnakuid teismeliste, naiste, isegi turistide vastu,» kirjutas Kaladze sotsiaalmeedias.

Gruusia dekriminaliseeris homoseksuaalsuse 2000. aastal ning diskrimineerimisvastased seadused võeti vastu 2006. ja 2014. aastal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles