Valgevene presidendikandidaat Babarõka mõisteti 14 aastaks vangi (1)

Copy
Miilits Viktar Babarõka kampaaniakontori juures eelmisel aastal.
Miilits Viktar Babarõka kampaaniakontori juures eelmisel aastal. Foto: Valeri Šarifulin/TASS/Scanpix

Vene energiahiiule Gazprom kuuluva panga Valgevene haru Belgazprombanki juht Viktar Babarõka, kes üritas mullu Valgevene presidendiks kandideerida, mõisteti teisipäeval riigi ülemkohtus 14 aastaks vangi.

Babarõkat süüdistati eriti suure altkäemaksu võtmises, samuti rahapesus. Prokurör nõudis talle 15 vanglaaastat.

Nõndanimetatud Belgazprombanki protsess algas Valgevene ülemkohtus 17. veebruaril. Panga juhtkonda süüdistatakse rühmaviisilises ohjeldamatus altkäemaksuvõtmises.

Kõik kohtualused peale Babarõka on väidetava süü täielikult omaks võtnud.

Babarõka vahistati eelmisel suvel enne presidendivalimisi, mis hiljem vallandasid riigis kuid kestnud meeleavaldused, sest hääletustulemusi peeti laialdaselt võltsituiks.

Babarõkat peeti juba ligi kolm aastakümmet võimul püsiva Aljaksandr Lukašenka üheks peamiseks vastaskandidaadiks.

Prokurörid küsisid endisele pangajuhile 15 aasta pikkust vanglakaristust. Babarõka eitas õigusrikkumisi kogu kohtuprotsessi vältel.

Babarõko Twitteri kontol, millel postitavad tema toetajad, kinnitati 14-aastast vangistust rangeima režiimiga koloonias.

Talle määrati ka umbes 45 000 euro suurune rahatrahv ja talle keelati kõrgete riigiametite pidamine. Juhtumi raames mõisteti kohut veel seitsme inimese üle.

Mitu opositsioonijuhti peeti Valgevenes eelmisel aastal presidendivalimiste eel kinni, mille järel Lukašenka võitis oma kuuenda ametiaja Svjatlana Tsihhanovskaja ees.

Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja pressikonverentsil Brüsselis Leedu Euroopa Liidu esinduses 21. juuni 2021. 
Valgevene opositsiooniliider Svjatlana Tsihhanovskaja pressikonverentsil Brüsselis Leedu Euroopa Liidu esinduses 21. juuni 2021. Foto: AFP/Scanpix

Tsihhanovskaja kandideeris oma vangistatud abikaasa Sergei asemel, kes peeti kinni, kui ta teatas kavatsusest riigipeaks pürgida. Ta viibis vangistuses üle aasta ja tema juhtumit asus kohus arutama alles juuni lõpus.

Babarõko kampaaniajuht Maria Kolesnikova ja advokaat Maksim Znak on samuti kinni peetud ja saanud süüdistuse "võimu haaramise vandenõus".

Opositsioon usub, et Lukašenka saavutas võidu pettuse läbi ning et Tsihhanovskaja on valimiste legitiimne võitja. Opositsionääri tulid tänavatele pärast valimisi augustis toetama kümned tuhanded inimesed. Meeleavaldused suruti karmilt maha.

Valgevene võimud on asunud sõltumatut meediat üha enam pihtide vahele võtma, vangistades ajakirjanikke meeleavalduste kajastamise eest ning tühistades välisajakirjanike akrediteeringuid.

Lääneriigid on vastanud mitmete sanktsioonidega Lukašenka režiimi vastu, iseäranis pärast seda, kui Valgevene võimud sundisid mais maanduma Ryanairi reisilennuki, mille pardal peeti kinni opositsiooniaktivist Raman Pratasevitš ja tema tüdruksõber.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles