Tiibeti vaimne juht dalai-laama tähistab 86. sünnipäeva

Copy
Tiibeti vaimne juht dalai-laama, kellelt on meil nii mõndagi õppida elu mõtte ja õnnelik olemise kohta.
Tiibeti vaimne juht dalai-laama, kellelt on meil nii mõndagi õppida elu mõtte ja õnnelik olemise kohta. Foto: AP/BNS

Tiibeti vaimne juht dalai-laama tähistab täna 86. sünnipäeva, tänades nii oma toetajaid kui ka Indiat, kuhu ta oli sunnitud kodumaalt põgenema juba 1959. aastal.

«Tahan väljendada sügavat tunnustust kõigile oma sõpradele, kes on mulle pakkunud armastust, austust ja usaldust,» ütles ta videosõnumis.

Ta rõhutas taas oma kutsumust teenida inimkonda ja kutsus toetajaid üles kaastundlikkusele.

«Alates ajast, kui minust sai pagulane ja asusin elama Indiasse, olen saanud täielikult kasutada India vabaduse ja usulist harmoonia eeliseid,» ütles dalai-laama. Ta lisas, et hindab kõrgelt India sekulaarseid väärtusi nagu ausus, kaastunne (karuna) ja vägivallatus (ahimsa).

Pärast pagulusse asumist sai dalai-laama koduks Indias mägilinn Dharamsala, kus tegutseb Tiibeti eksiilvalitsus.

Hiina Tiibeti pagulasvalitsust ei tunnusta ning süüdistab dalai-laamat jätkuvalt separatismi õhutamises.

Dalai-laama seevastu kinnitab, et tema taotlused piirduvad Tiibeti arvestatava autonoomia saavutamise ning põlise budistliku kultuuri kaitsmisega.

Tiibeti Keskadministratsioon korraldas teisipäeval väikese sünnipäevapeo, kus dalai-laama videotervitusele järgnes Tiibeti etenduskunstide instituudi kultuuriprogramm.

Tavapäraselt tähistatakse Tiibeti vaimse juhi sünnipäeva Dharamsalas ja mujal palju rahvarohkemate üritustega, kuid tänavu on see tagasihoidlikum koroonaviiruse piirangute tõttu.

«Paljud inimesed näitavad tõesti, et armastavad mind. Ja paljud inimesed armastavad tegelikult mu naeratust,» ütles dalai-laama video alguses naerulsui. «Vanusest hoolimata on mu nägu veel üsna kena.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles