OSCE PA avaldas Viini aastaistungil toetust Ukrainale (1)

BNS
Copy
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: Reuters

OSCE Parlamentaarne Assamblee pidas Austrias Viinis aastaistungi, kus võeti vastu kolm erakorralist resolutsiooni, neist ühega avaldati toetust Ukrainale, edastas teisipäeval Eesti riigikogu pressiteenistus.

Delegatsiooni juht Mati Raidma ütles, et Vene Föderatsiooni destabiliseerivat sõjalist kohalolekut Ukraina lähistel ja Krimmi ajutist okupeerimist hukkamõistva resolutsiooni vastuvõtmise näol on tegemist assamblee liikmete tugeva toetusavaldusega Ukrainale.

«On heameel, et õnnestus avaldada toetust regionaalsele julgeolekule ja Ukraina püüdlustele taastada oma territoriaalne terviklikus rahvusvaheliselt tunnustatud piirides,» ütles Raidma. Tema sõnul illustreerib arutelude teravust ka fakt, et Vene Föderatsiooni delegatsioon ei aktsepteerinud otsust ning lahkus peale selle hääletust OSCE PA istungilt Viinis.

Istungil võeti vastu veel kaks erakorralist resolutsiooni. Hollandi algatusel võeti vastu resolutsioon "Üldised seiskohad seoses Valgevene teisitimõtlejatega" ning Ameerika Ühendriikide algatusel küsimus, mis käsitleb toimetulekut vihkamise, sallimatuse, vägivalla ja diskrimineerimise suurenemisega OSCE regioonis.

Aastaistungil valiti assamblee uueks presidendiks Rootsi delegatsiooni asejuht Margareta Cederfelt.

30. juunist kuni teisipäevani hübriidvormis toimunud aastaistungil osalesid veel Eesti delegatsioon liikmed Heljo Pikhof ja Marko Šorin.

OSCE Parlamentaarse Assamblee eesmärk on rohkem kaasata liikmesriike Euroopa poliitika- ja julgeolekuküsimuste lahendamisse ning suurendada parlamendisaadikute vastutust ja mõjujõudu.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles