Kanada saab esimese põlisrahva esindajast kindralkuberneri (1)

Copy
Mary Simon, kellest saab Kanada esimene põlisrahva esindajast kindralkuberner.
Mary Simon, kellest saab Kanada esimene põlisrahva esindajast kindralkuberner. Foto: Sean Kilpatrick / AP / Scanpix

Kanada nimetas teisipäeval Mary Simoni esimeseks põlisrahva esindajast kindralkuberneriks ajal, mil riik on silmitsi oma koloniaalmineviku tunnistamisega.

«Täna, pärast 154 aastat, astub meie riik ajaloolise sammu,» ütles peaminister Justin Trudeau pressikonverentsil.

Endine ajakirjanik, diplomaat ja põlisrahvaste õiguste edendaja Simon on varem olnud Kanada riikliku inuitide organisatsiooni president.

Simoni saamine Briti kuninganna Elizabeth II ametlikuks esindajaks leiab aset keerulisel ajal.

Rohkem kui 1000 tähistamata haua avastamine endiste põlisrahvaste internaatkoolide territooriumidel on tekitanud viha ja leina põlisrahvaste kogukondades.

Kanada põlisrahvaste lapsi viidi alates 19. sajandist kuni 1970. aastateni riigi rahastatud kristlikku haridust pakkuvatesse koolidesse, mille eesmärgiks oli laste nõndanimetatud assimileerimine Kanada ühiskonda.

Kokku on juttu enam kui 150 000 lapsest, kes käisid 139 koolis. Lapsed eraldati oma peredest, neid sunniti ristiusku pöörduma ning neil ei lubatud rääkida omaenda keeles.

Uurimiskomisjon leidis, et lapsi peksti ja ahistati ning hinnanguliselt suri koolides üle 4000 lapse. Komisjon järeldas, et Kanada sooritas põlisrahvaste «kultuurilise genotsiidi».

Viimastel nädalatel on üle Kanada põlema pandud rohkem kui tosin kooli ning purustatud kuninganna Elizabeth II ja kuninganna Victoria kujusid.

Teisipäeva pärastlõunal külastas peaminister Trudeau endist Marievali internaatkooli Saskatchewanis, kus Cowessessi põlisrahva kogukodn teatas eelmisel kuul 751 tähistamata haua avastamisest.

«On häbiväärne, et siin, Cowessessis, ja üle riigi, lapsed surid internaatkoolide kahjuliku poliitika tõttu,» ütles valitsusjuht.

Simon vahetab välja Trudeau esimese valiku kindralkuberneri ametikohale, Kanada endise astronaudi Julie Payette'i, kes taandus jaanuaris seoses süüdistustega ahistamises, agressiivses käitumises ja alandavates märkustes.

Simon avaldas lootust, et uues rollis suudab ta tuua kõik kanadalased kokku, et «mõista meie unikaalset ajalugu, meie unikaalset kultuuri ja meie eluviisi».

«Minu nimetamine peegeldab meie kollektiivset edusammu ehitamaks kaasavamat ja õiglasemat ühiskonda,» lisas ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles