USA, Iirimaa ja Norra kutsusid jätma Süüria piiripunkti humanitaarabile avatuks (1)

Copy
Rahusvahelise humanitaarabiga veokid sõitmas läbi Bab al-Hawa piiripunkti Türgist Süüriasse.
Rahusvahelise humanitaarabiga veokid sõitmas läbi Bab al-Hawa piiripunkti Türgist Süüriasse. Foto: EPA / STR / Scanpix

USA, Iirimaa ja Norra kutsusid teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogu pikendama lepingut, mis võimaldaks hoida avatuna piiripunkt Türgist Süüria Idlibi provintsi, mille kaudu jõuab humanitaarabi mässuliste kontrolli all olevasse piirkonda.

Bab al-Hawa piiripunkt suletakse 10. juulil, kui ÜRO JN ei toeta neljapäeval korraldataval hääletusel selle avatuna hoidmist veel ühe aasta.

«Me ei saa nõustuda vähemaga kui meil on täna,» ütles USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield pärast suletud uste taga toimunud kohtumist Süüria humanitaarabi teemadel.

Kui piiriülese abistamise mehhanismile pannakse veto, on tagajärjed ilmsed, inimesed surevad nälga, ütles ta.

Džihadistide võimuses Idlibi provintsis elab umbes kolm miljonit inimest, kellest rohkem kui pooled on oma kodu kümme aastat kestnud kodusõjas kaotanud.

Rahvusvahelised organisatsioonid on viimasel aastal toimetanud läbi Bab al-Hawa Idlibi ravimeid, toitu, tekke ja Covid-19 vaktsiine.

Iirimaa ja Norra esitasid resolutsiooniettepaneku piiripunkt veel aastaks lahti jätta. Samuti tehti ettepanek taasavada teine piiripunkt Al-Yarubiyah's Iraagi piiril, et toimetada abi Süüria kirdeosale.

Venemaa, kellel on ÜRO Julgeolekunõukogus vetoõigus, võib kokkuleppe pikendamise blokeerida, väites, et Bab al-Hawat kasutatakse relvade tarnimiseks mässulistele võitlejatele.

Teisipäevasel kohtumisel jäi Moskva oma seisukohale kindlaks, ütles üks anonüümsust palunud Vene diplomaat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles