ÜRO toiduagentuur: Põhja-Korea on silmitsi ränga puuduse perioodiga (1)

BNS
Copy
Pyongyang
Pyongyang Foto: Reuters/ScanPix

Põhja-Koreal on tänavu umbes 860 000 tonnine toidupuudujääk, ennustas ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) ning hoiatas, et riigis võib ränk puuduse periood alata juba järgmisel kuul.

Vaene riik, millele on kehtestatud tuumarelvade ja ballistiliste rakettide programmi eest rahvusvahelised sanktsioonid, kannatab kroonilise toidupuuduse käes.

Koroonaviiruse pandeemia ja mullused suvised tormid ning üleujutused on avaldanud raskustes majandusele veelgi survet ja läinud kuul tunnistas Pyongyang, et proovib toidukriisile lahendust leida.

Põhja-Korea toodab tänavu FAO prognoosi järgi 5,6 miljonit tonni teravilja.

Seda on umbes 1,1 miljoni tonni võrra vähem, kui oleks vaja terve rahvastiku toitmiseks, öeldi raportis. Ametlikuks impordiks plaanitakse 205 000 tonni, mis jätab endiselt 860 000 tonnise puudujäägi.

«Kui seda auku korralikult läbi impordi ja/või toiduabi ei kaeta, võib majapidamisi oodata augustist oktoobrini ränk puuduse periood,» teatas FAO.

Pyongyang sulges läinud aastal pandeemia eemale hoidmiseks oma piirid ning kaubavahetus Pekingiga on kokku kuivanud.

Suvised taifuunid hävitasid läinud aastal tuhandeid kodusid ja laastasid põllumaid.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on raskustele viimastel kuudel ka osutanud, öeldes et olukord toiduga on muutunud pingeliseks ja paludes inimestel valmistuda riigi ajaloo kõige hullemaks perioodiks.

Põhja-Koread tabas 1990. aastatel üleriigiline näljahäda, kus hukkus sadu tuhandeid inimesi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles