Leedu minister: okastraattõkke rajamine Valgevene piirile algab peagi (8)

BNS
Copy
Sloveenia sõdurid seadmas okastraati üles Gibina küla juures piiril horvaatiaga 2015. aasta sügisel. Nüüd on kavas piiritara veelgi pikemaks ehitada. Foto on illustratiivne.
Sloveenia sõdurid seadmas okastraati üles Gibina küla juures piiril horvaatiaga 2015. aasta sügisel. Nüüd on kavas piiritara veelgi pikemaks ehitada. Foto on illustratiivne. Foto: Srdjan Zivulovic / REUTERS / Scanpix

Okastraadist piiritara püstitamine Valgevene rände ohjeldamiseks peaks algama neljapäeval või reedel, ütles kaitseminister Arvydas Anusauskas.

«Tõenäoliselt juba täna, kõige hiljem homme algab, kuid muidugi alles algab. Nii palju, kui mina tean, on tootjaettevõtteile juba antud ülesanne alustada traadi kerimist, ja kui tuleb ülesanne katta kogu piir, välja arvatud mõistagi need alad, mis on juba kaetud, siis see venib pisut, sest iga ettevõte toodab viis kilomeetrit päevas,» ütles Anušauskas BNS-ile.

Sõjaväest öeldi BNS-ile, et piiritõke moodustatakse spiraalsetest okastraadirullidest, mis pannakse üksteise peale ja kinnitatakse omavahel erivaiadega.

Anušauskase sõnul toimib see ohtlik tõke kui «peatav vahend», et peatada migrantide tulek üle piiri kas või veidiks ajaks, kuni piirivalvurid kohale jõuavad.

«Antud juhul on sel peatav mõju – kuni piiritõke ületatakse, fikseerivad selle kõik vahendid ning rikkumiskohta saab jõuda veel enne, kui piir ületatakse,» sõnas minister.

«Me lihtsalt deklareerime, et sulgeme selle Aleksandr Lukašenko avatud tee ja pärast järgmisel nädalal oodatavaid varjupaigataotluste menetlemise aja lühendamise õigusakte, saadetakse majanduspagulased, kuid mitte poliitpagulased nende kodumaale tagasi. Nii et tohutud kulud nendele inimestele, keda Lukašenko režiim kasutab selleks hübriidrünnakuks,» ütles ta.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles