Maailm jookseb Delta tüvega võidu

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Hispaania püüab Delta tüve mahasurumise nimel kiirendada nooremate elanike vaktsineerimist.
Hispaania püüab Delta tüve mahasurumise nimel kiirendada nooremate elanike vaktsineerimist. Foto: ALBERT GEA/REUTERS/Scanpix

Päev enne, kui maailmas tõusis koroonasurmade arv üle nelja miljoni, hoiatas Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus, et praegusel hetkel hakkavad uued viirusetüved võitma võidujooksu vaktsiinidega. Selles süüdistas ta ebavõrdsust vaktsiinide jaotamisel ja tootmisel.

Ebavõrdsuse kõrval juhtis Tedros tähelepanu ka sellele, et ajal, mil vaesemad riigid seisavad silmitsi surmalainega, kaotavad rohkem vaktsiinidoose manustanud rikkamad riigid piiranguid, justkui pandeemia oleks läbi. Vaid nädal aega varem hoiatas WHO, et pärast kümme nädalat kestnud nakatumiste arvu vähenemist Euroopas on nakatumine ka siin taas tõusuteel.

Peasüüdlasteks suvine liikumine ja suurüritused, kaotatud piirangud ja nakkav Delta viirusetüvi, mis WHO andmeil on praeguseks jõudnud vähemalt 104 riiki üle maailma. Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) prognoosis, et augusti lõpuks on Delta tüvi ELi riikides dominantne, põhjustades 90 protsenti uutest nakatumistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles