PM Nädal Toomas Alatalu: Putin esineb oma maailma juhina (1)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
TALLINN, Eesti 02OCT20 Raudsaare dialoogid. Toomas Alatalu. Foto Tairo Lutter/POSTIMEES FOTO: Tairo Lutter
TALLINN, Eesti 02OCT20 Raudsaare dialoogid. Toomas Alatalu. Foto Tairo Lutter/POSTIMEES FOTO: Tairo Lutter Foto: Tairo Lutter

Väliskommentaator Toomas Alatalu kirjutab tingimustest, mille järgi oleks Venemaa valmis Euroopaga koostööd tegema.

Venemaal oli 12. juuni rahvuspüha ja mõistagi anti teleuudistes esimesena ja lühidalt teada, kes on president Vladimir Putinit ja tema isikus kogu rahvast õnnitlenud: Valgevene, Kasahstani, Abhaasia, Lõuna-Osseetia juhid, siis sekka USA riigisekretär (Genfi kokkusaamine polnud veel toimunud). Veel mõned nimed ja siis mainiti ka Donetski ja Luhanski nn rahvavabariikide juhte. Säärane muu maailma poolt tunnustamata separatistidega pikitud nimekiri kõlab kolmandat aastat (esimesed kaks meest pidevalt, viimased kaks mitte alati) ja praegusel juhul oli nende ühismainimise n-ö õigustuseks Putini-Bideni kavandatav kokkusaamine ehk siis Putini kuulutatu – Venemaa otsustab oma punased jooned ise – propagandistlik ülekordamine.

Nagu teada, läks USA 78-aastane president sellele kohtumisele pärast kokkusaamisi G7, NATO ja Euroopa Liidu liidritega ehk siis esindas ikkagi ka teisi riike. 68-aastane Vene president ei konsulteerinud eelnevalt mitte kellegagi ja sisenes kõneluste ruumi pea kohe pärast lennukist maha astumist. Vene ja USA ajakirjanikele eelnevalt antud intervjuud kinnitasid Putini head mälu ja füüsilist vormi, mis selgelt panid flegmaatilise Bideni seisu, kus tema meeskonnal tuli tagada poolte võrdsus probleemide tõstatamises ja käsitlemises. Sellest ka käigult sündinud otsus pidada eraldi pressikonverentsid, mis tegelikult andis Putinile võimaluse näidata end suurema kogukonna ja mõttemaailma esindajana, kui ta seda tegelikult on. Kohtumine ise kujunes eeldatust lühemaks ja kuna praktilisi kokkuleppeid sündis napilt, toimus vaid minimaalne lähenemine teineteisele ning juba pikalt käiv külm ja propagandasõda läheb mühinal edasi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles