Haiti riigipea mõrva näib olevat segatud 17 endist Colombia sõdurit

Copy
Haiti presidendi mõrvas kahtlustatavad peeti kinni.
Haiti presidendi mõrvas kahtlustatavad peeti kinni. Foto: AFP/SCANPIX

Haiti presidendi Jovenel Moïse atentaati arvatakse olevat segatud 17 endist Colombia sõdurit, ütles reedel Colombia politseiülem.

Kaks meest, kes Haiti politsei kuuli läbi hukkusid, ning 15 ülejäänud kahtlusalust võisid kuuluda Colombia rahvusarmeesse, kust nad lahkusid ajavahemikus 2018-2020, lausus pressikonverentsil Jorge Luis Vargas.

Moïse tapeti kolmapäeval varahommikul tema enda kodus, rünnakus sai haavata ka presidendi abikaasa.

Haiti võimude andmeil oli ründajaid 28, neist 26 colombialast ja kaks Haiti päritolu ameeriklast.

Colombia võimud ei täpsustanud meeste sõjaväekarjääri üksikasju ega seda, mis asjaoludel nad teenistusest lahkusid.

Moïse juhtimisel on valimisi riigis mitu korda edasi lükatud ning presidendi vastu on korduvalt aset leidnud rahvarohked meeleavaldused.

Lisaks poliitilisele kriisile on viimastel kuudel kasvanud inimröövid, mis peegeldavad relvastatud jõukude kasvavat mõjuvõimu riigis. Samuti seisab riik silmitsi kroonilise vaesusega ja korduvate loodusõnnetustega.

President polnud populaarne suure osa elanikkonna seas, kes pidas tema mandaati õigusvastaseks. Nelja aasta jooksul oli riigis seitse erinevat peaministrit.

Lisaks presidendi-, parlamendi- ja kohalikele valimistele pidi Haitis septembris toimuma põhiseadusreferendum, mida oli juba kaks korda koroonapandeemia tõttu edasi lükatud.

Referendumi eesmärk oli tugevdada täidesaatva võimu rolli ning Haiti opositsioon ja paljud kodanikuühendused on sellele vastu. 1987. aastal kirjutatud praeguse põhiseaduse järgi on referendumil Haiti konstitutsiooni muutmine keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles