Moldovas algasid ennetähtaegsed parlamendivalimised (1)

Copy
Moldova preident Maria Sandu.
Moldova preident Maria Sandu. Foto: Reuters/ScanPix

Moldovlased valivad täna uut parlamenti pärast seda, kui president Maia Sandu eelmise seadusandliku kogu laiali saatis. Sandu sihiks on tüürida Moldova Euroopa Liidu suunas. Mullu novembris võitis ta lubadusega korruptsioonile lõpp teha Kremli toetatud eelmist riigipead Igor Dodoni.

Ukraina ja Rumeenia vahel paiknev Moldova on oma asukoha tõttu pikalt olnud jagatud Brüsseli- ja Moskva-meelsete vahel.

Dodonile lojaalsed rahvasaadikud takistasid Sandul reforme läbi viia, millele viimane vastas aprillis parlamendi laialisaatmisega ning kuulutas välja ennetähtaegsed valimised.

Kohaliku aja järgi avati hääletus kell 7.00 ning valimisjaoskonnad suletakse 19.00.

«Meil on võimalus saada lahti röövlitest ning valida hea ja terviklik valitsus,» ütles Sandu kolmapäeval.

«Moldovas on muutuste aeg,» lisas ta vene keeles.

Paljud Moldova elanikud elasid ta loosungitele kaasa. Viimase aasta jooksul on riigis olnud mitu poliitilist kriisi, näiteks miljardi dollari suurune pangapettus, mis on võrdne 15 protsendiga riigi SKT-st.

Sandust, kes oli lühiajaliselt ka peaminister, on paljude moldovlaste jaoks saanud «muutuse sümbol», ütles Alexei Tulbure, poliitikaanalüütik ja endine Moldova saadik ÜRO juures.

Pühapäeval on tules 20 parteid ja kaks valimisliitu. Parlamendikohtade saamiseks peavad erakonnad ületama viie- ning valimisliidud seitsmeprotsendilise valimiskünnise.

101 rahvasaadikut valitakse neljaks aastaks.

Valimiste eel oli küsitlustes 35-37 protsendilise toetusega esikohal Sandu paremtsentristlik erakond Tegevus ja Solidaarsus (PAS).

PAS-i lähim rivaal on Dodoni ja endise presidendi Vladimir Voronini juhitud sotsialistide ja kommunistide koalitsioon, mille toetus oli 21-27 protsenti.

Analüütikud ütlevad, et valimised võivad kujuneda tagasilöögiks Venemaale, kes soovib Moldovat oma mõjusfääris hoida.

«Enamus on Euroopa-meelne, Venemaa võim nõrgeneb,» teatas Sergij Gerasõmtšuk, Kiievis töötav Modova poliitika ekspert.

Sandu on Kremlit juba vihastanud, sest tegi ettepaneku viia Vene sõjaväegarnison Transnistriast välja.

Venemeelne Dodon süüdistas reedel võime provokatsioonideks valmistumises ning ärgitas toetajaid meelt avaldama, et oma valimisliidu võitu kaitsta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles