Kuumalaines vaevlev USA lääneosa võitleb ulatuslike metsapõlengutega

Copy
10. juuli, California.
10. juuli, California. Foto: Noah Berger/Scanpix Baltics

Üle 30 miljoni inimese on saanud USA lääneosas kuumahoiatuse, kui teine piirkonda tabanud kuumalaine on rekordkõrge õhusooja tagasi toonud. Samal ajal tuleb päästjatel võidelda arvukate metsapõlengutega. 

Enamikul Vaikse ookeani rannikualast ja Kaljumäestiku lääneservas on tingimused rasked olnud kogu nädalavahetuse ning prognooside järgi võib pühapäeval olukord veel keerulisemaks minna.

Riikliku ilmateenistuse (NWS) andmetel kordus Las Vegases 47,2 kraadiga Celsiuse järgi kõigi aegade kuumarekord. Varem on nii kõrge õhusoe mõõdetud 1942. aastal ning sealt alates 2005. aastast veel kolmel korral.

Kuumahoiatus anti ka Phoenixis, San Joses ja mujal.

Eelmine kuumalaine tabas Ühendriikide lääneosa ja Kanadat juuni lõpus. Siis ületati Kanada Briti Columbia provintsis kõigi aegade kuumarekord lausa kolmel päeval järjest.

Kuumasurmade arvu pole avaldatud, kuid arvatavalt ulatub see sadadesse.

Euroopa Liidu kliimaseire talituse avaldatud andmete järgi oli Põhja-Ameerikas kõige soojem juuni kogu mõõtmisajaloo vältel.

Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) ja Suurbritannia ilmateenistus ennustasid mais, et 40-protsendise tõenäosusega võib aasta keskmine temperatuur järgmise viie aasta jooksul olla 1,5 kraadi kõrgem tööstusrevolutsiooni eelse perioodi õhusooja tasemest.

Metsapõlengud koguvad hoogu

Kuum ilm ja tuul soosivad California metsapõlengute levikut. Päästjate teatel on õhk niivõrd kuum, et kustutusvesi jõuab enne maapinnani jõudmist aurustuda, vahendas BBC. 

Suurel osal elanikel on palutud evakueeruda. Põlengute tõttu on kahjustada saanud juba mitmed elumajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles