Gruusias nõuti teleoperaatori surma järel valitsuse tagasiastumist

Copy
Nika Melia.
Nika Melia. Foto: Shakh Aivazov

Gruusias tulid pühapäeval tänavatele tuhanded inimesed, kes nõudsid teleoperaatori surma järel valitsuse tagasiastumist.

Varem päeval teatati, et suri telejaama TV Pirveli operaator Aleksandr Laškarava, kelle LGBT marsi vastased nädala alguses Thbilisis läbi peksid.

Inimõigusaktivistid kutsusid üles pühapäeva õhtul protestima ja umbes 8000 meeleavaldajat kogunesid parlamendi juurde, teatas sündmuskohal viibiv uudisteagentuuri AFP korrespondent.

Nõuti peaminister Irakli Garibašvili ja tema valitsuse tagasiastumist.

«Nõuame ajakirjanike vastu suunatud vägivalla eestvedaja Irakli Garibašvili ja tema valitsuse viivitamatut tagasiastumist,» ütles Gruusia peamise opositsioonijõu Ühtse Rahvusliku Liikumise juht Nika Melia.

Laškarava surma asjaolude selgitamiseks on algatatud kriminaalasi ning siseministeeriumi pühapäeval tehtud avalduse kohaselt seisab ees kohtumeditsiiniline ekspertiis.

Varem teatas ministeerium, et mitu kahtlusalust on TV Priveli ajakirjaniku ja operaatori ründamise pärast kinni peetud.

Thbilisis ründas 5. juulil ajakirjanikke agressiivne rahvahulk, kes ei olnud rahul LGBT marsi korraldamisega. Marss jäeti ära, kuid üle 50 meediatöötaja sai kokkupõrgetes viga.

Piirideta Ajakirjanikud (RSF) mõistis rünnakud hukka, öeldes, et ajakirjanikud said «püsivaid vigastusi, sealhulgas peapõrutusi, keemilisi põletusi ja käeluumurde».

Rahvusvaheline vabaühendus leidis, et valitsus on süüdi passiivsuses ning politsei ei tulnud ajakirjanike kaitsmisega toime.

Peaminister Garibašvili võttis esmaspäeva hommikul sõna marsi korraldamise vastu. Valitsusjuht leidis, et see pole Gruusia ühiskonna suure osa jaoks vastuvõetav.

«Nõndanimetatud uhkuse marsi korraldamine pole mõistlik, sest see tekitab ohu kokkupõrgeteks inimeste vahel,» ütles Garibašvili kabinetiistungil.

Valitsusjuht süüdistas ka opositsiooni eesotsas eksiilis elava endise presidendi Mihheil Saakašviliga, kes olevat Pride-marsi korraldamise taga, et selle abil rahutusi esile kutsuda.

Gruusia dekriminaliseeris homoseksuaalsuse 2000. aastal ning diskrimineerimisvastased seadused võeti vastu 2006. ja 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles