Euroopa Liidu Valgevene sanktsioonidega liitus ka Norra

Copy
Ine Marie Eriksen Søreide.
Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Saul Loeb

Norra võimud otsustasid Euroopa Liidu eeskujul kehtestada Valgevene ametikandjatele ja majanduse tähtsamatele valdkondadele sanktsioonid, seisis Norra välisministeeriumi esmaspäevases avalduses.

«Norra liitub EL-i Valgevene ametnike ja organistasioonide vastaste piirangumeetmete neljanda vooruga, samuti hiljuti vastu võetud majanduse tähtsamate valdkondade vastaste meetmetega,» seisis minister Ine Marie Eriksen Søreide avalduses.

Muu hulgas puudutavad piirangud kauplemist topeltotstarbega kaupadega, naftatoodetega ja tubakaga. Avalduses märgitakse, et need kaubad annavad Minskile suurt tulu.

Dokumendis märgitakse, et Oslo hinnangul on Valgevenes olukord inimõigustega ainult halvenenud, on juttu opositsionääride vangistamisest, inimõigustaste tagakiusamisest ja sõltumatu meedia pärssimisest.

Minister nõudis Valgevene võimudelt kõikide poliitvangide vabastamist ja demokraatlike jõududega läbirääkimiste alustamist.

Valgevene võimud otsustasid esmaspäeval sulgeda hulga välismaiseid vabaühendusi ja kavatsevad pöörata vabaühenduste tööle riigis suuremat tähelepanu.

«Langetati vastav otsus sulgeda Valgevenes hulk välismaiseid vabaühendusi. See puudutab mitmesuguseid poliitilisi fonde, erakonnafonde, näiteks Saksa omi, hulka USA vabaühendusi. Ja kõigi muude Euroopa riikide omi,» ütles Valgevene välisminister Uladzimir Makei telejaamale Russia Today.

«Valgevene kavatseb pöörata vabaühenduste tööle riigis suuremat tähelepanu,» märkis ta.

Seejuures kinnitas minister, et võimud jätkavad koostööd ühendustega, mis «tegutsevad riigi ja ühiskonna hüvanguks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles