YLE ekspert: valimistel sai otsustavaks Haavisto homoseksuaalsus

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekka Haavisto (paremal) koos abikaasa Nexar Antonio Floresiga.
Pekka Haavisto (paremal) koos abikaasa Nexar Antonio Floresiga. Foto: SCANPIX

Soome ringhäälingu valimiseksperdi Risto Uimoneni sõnul sai presidendivalimistel otsustavaks Pekka Haavisto homoseksuaalsus.

Lisaks mõjutas valijate otsust Haavisto tsiviilteenistus ja see, et ta pole kiriku liige, rääkis Uimonen YLE-le antud intervjuus.

Ekspert selgitas, et tegelikkuses võib ka Haavistot võitjaks nimetada. «Miljonid inimesed hääletasid tema poolt vaatamata neile mõningatele asjaoludele,» lisas ta.

Eilsed presidendivalimised lähevad ajalukku Sauli Niinistö võiduga otsesel rahvahääletusel. «Meil on aina arvatud, et otsesel rahvahääletusel poolehoid polariseerub ehk siis tekib tihe rebimine. Esimest korda sai see müüt murtud,» rääkis Uimonen.

Niinistöle antud häälte hulk on presidendivalimiste kõikide aegade kõrgeim.

Samas jäävad valimised meelde osalusaktiivsuse langusega. «Esimest korda juhtus otsesel rahvahääletusel nii, et teises voorus käis hääletamas vähem inimesi kui esimeses.»

Esimeses voorus hääletas 72,8 protsenti ja teises 69 protsenti hääleõiguslikest valijatest. Hääletusprotsent oli viimati nii madal Urho Kaleva Kekkoneni ajal 1978. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles