Trump hullutas taas vabariiklaste konservatiivset tiiba (1)

Copy
Donald Trump konservatiivide poliitkomiteede konverentsil.
Donald Trump konservatiivide poliitkomiteede konverentsil. Foto: Zumapress/Scanpix

Tuhanded Ameerika konservatiivid kogunesid nädalavahetusel Texasesse, et kuulata endise presidendi Donald Trumpi ja tema liitlaste järjekordseid süüdistusi valimispettuses, süvendades lõhet Vabariikliku Partei ridades enne järgmise aasta vahevalimisi.

Trump on vabariiklaste hulgas endiselt mõjukas ja võimalikuks peetakse tema katset 2024. aastal presidendiametisse naasta.

Mõned ekspresidendi liitlased on võtnud strateegiaks obstruktsiooni ja kaose külvamise, teised üritavad välja tõrjuda neid vabariiklastest poliitikuid, kes äärmuskonservatiivsetest vaadetest hoolimata ei kiida piisava innuga takka väitele, et demokraadid varastasid neilt novembrivalimised.

Konservatiivide poliitkomiteede konverents (CPAC), sel aastal juba teine, algas reedel Dallase hotellis raevuka kriitikaga demokraadist presidendi Joe Bideni ametiaja esimese poolaasta aadressil.

Kõnelejad ei hoidnud end tagasi ka valimiste varastamise süüdistustega.

«Meil läks nii hästi, kuni tulid need võltsitud valimised,» ütles Trump, kelle esinemist saatsid hüüded «Veel neli aastat!».

Konverentsil üles astunud 27 seadusandjast oli 24 hääletanud Bideni valimivõidu kinnitamise vastu.

Valimisrikkumistest on saanud vabariiklaste poliitilise võitluse kese, nad on esitanud mitmes osariigis selle kohta sadu kaebusi. Nüüd on rünnakute eesmärgiks järgmise aasta vahevalimised.

Kongressi esindajatekoja juhtiv vabariiklane Kevin McCarthy peab plaani, kuidas viia rivist välja demokraatide juhitav komisjon, mis uurib Trumpi poolehoidjate 6. jaanuari tormijooksu Kapitooliumile.

McCarthy keeldub erakonna kõige häälekamaid äärmuslasi ohjeldamast.

Üks neist on Lauren Boebert, kes süüdistab Bidenit ja tema pandeemianõustajat Anthony Faucit vaktsineerituse taseme tõstmiseks tema Colorado ringkonda «nõelanatside» saatmises.

Vabariiklaste konverentsil osalejad tervitasid rõõmuhüüetega tema teadet, et vaktsineerimise tase on langenud.

Teist esindajatekoja liiget, Paul Gosari ootab ülekuulamine sidemete tõttu 6. jaanuari tormijooksu ülistanud ja holokausti eitanud valgete rahvuslaste liidri Nick Fuentesega.

Esindajatekojas on üha enam vabariiklasi, kes ei varjagi, et neid ei huvita partei kui tõsiseltvõetav seadusandlik jõud ega isegi poliitiline opositsioon traditsioonilises tähenduses.

Hiljuti levis USA meedias video, millel kongresmen Chip Roy propageerib kaost Bideni ametiaja põhjalaskmiseks, et vabariiklased järgmisel aastal taas kongressis enamuse võidaksid.

«Veel 18 kuud kaost ja võimetust midagi korda saata, just seda on meil vaja,» kuulutab Roy videol aktivistidele.

Trump ja tema kaaskõnelejad loetlesid konverentsil Ühendriikidele osaks saanud hädasid: illegaalne immigratsioon, rünnakud Ameerika pärandile, kuritegevuse tõus, tehnoloogiafirmade kõikjale ulatuv mõju ja kriitiline rassiteooria.

«Te ei oleks ilmselt siin, kui teil ei oleks valitsusele midagi ette heita?» ütles kongressiliige Jim Banks kuulajatele.

CPAC on tavapäraselt vabariiklaste tõusvate tähtede kogunemine, aga Trumpi tõusu ja tema Ameerika taas suureks tegemise idee mõjul on see kaldunud märgatavalt paremale.

Konverentsil ei olnud 2024. aasta valimiste potentsiaalseid kandidaate nagu endine välisminister Mike Pompeo, endine USA suursaadik ÜRO-s Nikki Haley, Florida kuberner Ron DeSantis ja endine asepresident Mike Pence.

Kõlama jäi kongresmen Greg Steube'i sõnum: «Sõltumata sellest, kas president Trump kandideerib 24. aastal või mitte, vabariiklased peavad jääma kindlaks eesmärgile Ameerika ennekõike.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles