ECHR tühistas Soome karistuse mõrva lavastanud iraaklase eest

Copy
Euroopa Inimõiguste Kohtu hoone Strasbourgis.
Euroopa Inimõiguste Kohtu hoone Strasbourgis. Foto: Caro/ScanPix

Euroopa Inimõiguste Kohus (ECHR) tühistas otsuse, millega oli Soomele määranud karistuse iraaklase asüülitaotluse tagasilükkamise ja sellega tema arvatava surma põhjustamise eest, sest selgus, et mehe tapmine oli lavastatud.

Kohus otsustas muuta 2019. aasta 14. novembri otsust ja kuulutada see rakendamine vastuvõetamatuks, teatati teisipäeval.

ECHR määras 2019. aastal Soomelt Iraagi perekonnale 20 000 eurot hüvitist iraaklase inimõiguste rikkumise eest, sest Soome oli 2017. aastal tema varjupaigataotluse rahuldamata jätnud.

Kohus leidis toona, et Soome ei austanud mehe õigust elule ja mitte piinatud saada, sestap määrati tema perekonnale valuraha.

Soome võimud avastasid aga asja edasi uurides, et iraaklase tütar ja tema endine abikaasa lavastasid mõrva ja mees oli tegelikult elus.

Helsingi ringkonnakohus mõistis tänavu veebruaris Nooralhooda Al-Janabi ja tema endise abikaasa Qahtan Ghawi Husseini süüdi rängas pettuses ja võltsimises, millega veeti ninapidi nii Soome kui Strasbourgi Euroopa Inimõiguste Kohtu kohtunikud.

Nad mõistati surma võltsimise ja valedokumentide esitamise eest vastavalt 22 ja 23 kuuks vangi.

Al-Janabi ja tema toonase abikaasa väitel tapeti naise isa Bagdadis kuu aega pärast seda, kui Soome tema varjupaigataotluse tagasi lükkas. Hiljem selgus, et kogu lugu oli täielik vale ning selle tõestuseks esitatud Iraagi dokumendid võltsitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles