Saksamaal loodi kosmoseväejuhatus

Copy
Esiplaanil Saksa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto on illustreeriv.
Esiplaanil Saksa kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto on illustreeriv. Foto: Imago/ScanPix

Saksa sõjavägi käivitas teisipäeval kosmoseväejuhatuse, mille ülesanne on kontrollida satelliite, jälgida ohtlikku kosmoseprügi ja analüüsida teiste riikide tegevust kosmoses.

Uue struktuuri baas asub Lääne-Saksamaal Uedemis ja selle avas kaitseminister Annegret Kramp-Karrenbauer.

Sõjaväe teatel on kosmose tähtsus riigi toimevõime, elanikkonna heaolu seisukohast üha kasvanud ning relvajõud sõltuvad üha enam kosmosest saadavatest andmetest, ütles minister.

Kavas on koondada senised võimed sõjaväe õhuoperatsioonide keskusse, kuhu lisanduvad ka uued.

Kramp-Karrenbauer tõdes, et nimi «Weltraumkommando» ehk «kosmosekomando» võib viia mõtted Jules Verne'i romaanidele või kosmoselaevale Enterprise, kuid tegelikkus ei ole kaugeltki nii sensatsiooniline.

Saksa sõjaväel on kuus satelliiti, ütles minister ja rõhutas, et kosmoseoperatsioonid on Saksamaa jaoks alati kaitseoperatsioonid, näites aitavad need tagada infrastruktuuri kaitse.

«Meie tsiviil- ja sõjalised tehiskaaslased on juba ammu ressurss, ilma milleta mitte miski ei tööta. Nagu alati elutähtsate ressursside puhul, muutub selle julgeolek tõsiseks mureks,» sõnas minister.

USA-l on kosmoseväejuhatus juba olemas, selle ülesanne on tagada satelliidinavigatsiooni toimimine ja vägede kommunikatsioon ning hoiatada raketistartide eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles