Ukraina mõjuvõimas siseminister astub tagasi (1)

Copy
Arsen Avakov
Arsen Avakov Foto: GLEB GARANICH/REUTERS

Ukraina mõjuvõimas siseminister Arsen Avakov esitas teisipäeval tagasiastumispalve, olles ametis olnud riigi jaoks rekordilised kuus aastat.

Ukraina üheks mõjuvõimsamaks inimeseks peetav Avakov nimetati siseministriks keset Euromaidani rahutusi 2014. aasta veebruaris.

Rikas eksärimees oli viimane valitsuse liige, kes tuli võimule Euroopa-meelse valitsusega, mis toonase Vene-meelse režiimi kukutas.

«Ma palun, et te võtaks vastu minu tagasiastumise siseministri kohalt,» ütles 57-aastane Avakov kirjas parlamendile.

Avakov ei täpsustanud tagasiastumise põhjuseid, kuid asjaga kursis allika sõnul võis otsus tulla president Volodõmõr Zelenskõi palvel.

Avakov on üle elanud mitu poliitilist skandaali ja jäi oma ametikohale ka pärast Zelenskõi valimist presidendiks 2019. aastal.

Avakovi võimu on tugevdanud tema kontroll politsei ja siseministeeriumi jõudude, rahvuskaardi, piirivalve ja päästeteenistuste üle.

Opositsioon ja inimõiguslased on korduvalt tema tagasiastumist nõudnud, süüdistades teda politsei rikkumiste ja korruptsiooni eiramises.

Kriitikud heidavad talle ette ka ebaõnnestunud politseireformi, mis algatati 2015. aastal, kuid mis valmistas paljudele ukrainlastele pettumust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles