Itaalia keelab suurte kruiisilaevade sõitmise Veneetsia kesklinna

Copy
Kruiisilaev MSC Opera kaotas Veneetsia San Basilio sadamasse sisenedes kontrolli ning rammis väiksemat turistilaeva.
Kruiisilaev MSC Opera kaotas Veneetsia San Basilio sadamasse sisenedes kontrolli ning rammis väiksemat turistilaeva. Foto: MANUEL SILVESTRI / REUTERS

Suured kruiisilaevad ei saa alates 1. augustist enam sõita Veneetsia kesklinna, teatas Itaalia teisipäeval, reageerides lõpuks hoiatustele, et need laevad võivad tekitada linnale pöördumatut kahju.

Peaminister Mario Draghi valitsus langetas otsuse vaid mõni päev enne ÜRO kultuuriorganisatsiooni UNESCO kohtumist. UNESCO on soovitanud lisada Veneetsia nende maailma kultuuripärandi nimekirja kantud paikade hulka, mis on ohus.

«Täna vastu võetud määrus on tähtis samm Veneetsia laguunisüsteemi kaitsmiseks,» ütles Draghi avalduses. Ta lisas, et valitsus eraldab raha vähendamaks otsuse mõju tööhõivele.

Kõige suuremad lõbusõidulaevad suunatakse Veneetsia tööstussadamasse Margherasse.

Seda peetakse aga ainult ajutiseks lahenduseks ning ministrid on kutsunud esitama ideid uue alalise terminali rajamiseks.

Keelu toetajad on kutsunud juba aastaid mitte lubama kruiisilaevade möödumist ikoonilisest Püha Markuse väljakust. Nende sõnul tekitavad hiiglaslikud ujuvhotellid suuri laineid, mis kahjustavad ehitisi ja laguuni habrast ökosüsteemi.

UNESCO lisas Veneetsia maailmapärandi nimekirja 1987. aastal. Eelmisel kuul aga soovitas lisada linna ohustatud paikade nimekirja.

Itaalia kultuuriminister Dario Franceschini ütles teisipäeval, et pärast aastaid kestnud arutelusid ja kaalumisi, mida teha, muutus otsustamine pakiliseks.

«Alates 1. augustist ei saa suured laevad enam saabuda Veneetsiasse läbi Püha Markuse või Giudecca kanali,» ütles taristuminister Enrico Giovannini.

Marghera sadamasse investeeritakse 157 miljonit eurot.

Keeld kehtib ainult suurtele laevadele, Veneetsia keskmesse lubatakse laevu kuni umbes 200 reisijaga pardal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles