Macron: Prantsusmaa Saheli missioon lõpeb 2022. aasta esimeses kvartalis

Copy
Prantsuse Barkhane väe sõdurid. Foto on illustratiivne.
Prantsuse Barkhane väe sõdurid. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Prantsusmaa relvajõudude džihadistide-vastane missioon Aafrika Saheli piirkonnas, mis praegu hõlmab rohkem kui 5000 sõjaväelast, lõpeb 2022. aasta esimeses kvartalis, teatas teisipäeval Prantsuse president Emmanuel Macron.

Eelmisel nädalal teatas Macron Prantsusmaa sõjalise kohaloleku vähendamisest Sahelis ning Barkhane operatsiooni lõpetamisest.

Nüüd seadis ta operatsiooni lõpetamisele tähtaja, kuid kinnitas samas, et Prantsusmaa ei lahku sellest piirkonnast täielikult.

«Me lõpetame operatsiooni Barkhane 2022. aasta esimeses kvartalis korrapärasel viisil,» ütles Macron sõjaväelastele enne Prantsusmaa traditsioonilisi Bastille'i päeva pidustusi.

Eelmisel nädalal ütles Macron, et näeb Prantsusmaa tulevast kohalolekut osana niinimetatud rahvusvahelistest Takuba jõududest Sahelis, mille selgroo moodustavad Prantsuse sõdurid.

Macron teatas eelmisel kuul, et alustab 5100-liikmelise Barkhane väe vähendamist Saheli regioonis pärast kaheksat aastat. Prantsuse väed toetavad kohalikke sõjaväelasi islamistidest mässuliste vastu, kes on seotud Al-Qaeda ja Islamiriigiga.

Prantsuse riigipea rõhutas, et Prantsusmaa jääb G5 riikide Mali, Burkina Faso, Tšaadi, Mauritaania ja Nigeri pikaajaliseks partneriks.

Ta avaldas teisipäeval tunnustust Barkhane missioonil olevatele Prantsuse sõjaväelastele, öeldes, et nad on viimastel aastatel hoidnud ära islamikalifaadi loomise Sahelis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles