Kanadas leiti veel ühe endise internaatkooli juurest tähistamata haudu

Copy
Kanadas Penelakuti saarel 19. sajandi lõpust kuni 1975. aastani tegutsenud põlisrahva internaatkool. Arhiivifoto.
Kanadas Penelakuti saarel 19. sajandi lõpust kuni 1975. aastani tegutsenud põlisrahva internaatkool. Arhiivifoto. Foto: LIBRARY AND ARCHIVES CANADA / Reuters / Scanpix

Kanada lääneosas elava penelakuti hõimu teatel leiti ühe endise internaatkooli lähedalt 160 tähistamata hauda, see on viimastel nädalatel juba neljas selline leid, edastasid teisipäeval Kanada rahvusringhääling CBC ja uudisteagentuur AFP.

Mais avastati Briti Columbia provintsis Kamloopsis rohkem kui 200 lapse säilmed. Seejärel avastati tähistamata haudu Saskatchewani provintsis Marievalis ja Briti Columbias Cranbrookis. Neljas paigas on leitud üle 1300 haua.

Penelakuti hõimu juht Joan Brown kinnitas rohkem kui 160 dokumenteerimata ja tähistamata haua leidmist.

«See on jäämäe tipp,» ütles Briti Columbia indiaani hõimujuhtide liidu endine asepresident Bob Chamberlin.

Tema hinnangul on veel leidmata kümneid tähistamata haudu.

Vancouverist läände jäävas Penelakuti saare internaatkoolis õppisid põlisrahva lapsed 19. sajandi lõpust kuni 1975. aastani. Saar kandis varem nime Kuper Island.

CBC andmetel haldas kooli katoliku kirik provintsivõimude rahalisel toel.

Kanadas oli kokku 139 sarnast internaatkooli, kuhu sunniti umbes 150 000 põliselanike last. Lastele keelati täielikult nende endi kultuur ja neil ei lubatud oma keeles rääkida ning pahatihti sattusid nad vägivalla ja seksuaalse kuritarvitamise ohvriteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles