EL algatab LGBTQ õiguste asjus Ungari suhtes rikkumismenetluse (4)

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Komisjon algatab neljapäeval Euroopa Liidu liikmesriigi Ungari suhtes rikkumismenetluse, sest riik võttis vastu LGBTQ kogukonda diskrimineeriva seaduse.

Kõrge EL-i allikas ütles AFP-le, et Brüssel saadab kolmapäeval peaminister Viktor Orbáni valitsusele hoiatuskirja ja alustab neljapäeval rikkumisprotseduuri.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen hoiatas eelmisel nädalal, et EL kasutab kõiki tema võimuses olevaid vahendeid sundimaks Ungarit seadust tühistama või seda muutma.

«See seadus on häbiplekk. See on karjuvas vastuolus Euroopa Liidu väärtustega,» ütles von der Leyen Euroopa Parlamendi istungil. «Kui Ungari olukorda ei paranda, kasutab komisjon oma volitusi lepingute kaitsjana.»

Brüsseli hoiatustest hoolimata jõustus nõndanimetatud pedofiiliavastane seadus Ungaris eelmisel neljapäeval.

Algselt oli see mõeldud karmistama karistusi lasteeahistamise eest, kuid lõppversioonis seostab see oponentide väitel pedofiilia homoseksuaalsusega ja häbimärgistab LGBTQ kogukonda.

Brüsseli hoiatuskiri on esimene samm protseduuris, mis võib viia hagini Euroopa Kohtus ja Ungarile rahatrahvi määramiseni.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles