Euroopa kohus: Poola süsteem kahjustab kohtute sõltumatust

Copy
Poola ülemkohtu hoone Varssavis.
Poola ülemkohtu hoone Varssavis. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

Euroopa Liidu kohus asus neljapäeval seisukohale, et Poola viis kohtunikke korrale kutsuda ei ole vastavuses Euroopa Liidu õigusega.

Tegemist on sel nädalal juba teise olulise kohtuotsusega kuus aastat kestnud vaidluses. Poola põhiseaduskohus otsustas kolmapäeval, et Euroopa Kohtu (CJEU) meetmed Poola justiitsreformi vastu pole põhiseaduspärased ega siduvad.

Poola valitsus on viimastel aastatel Euroopa Liidu õigusalaseid samme järjest enam ignoreerinud, leides, et need on poliitiliselt motiveeritud.

Luxembourgis asuv Euroopa Kohus asus seisukohale, et «kohtunike distsiplinaarkord Poolas ei ole kooskõlas ELi õigusega».

Otsus tehti Euroopa Komisjoni kaebuse peale, mille järgi pole Poola täitnud Euroopa Liidu õigusest tulenevaid kohustusi.

Esile tuuakse rida Poola õigussüsteemi puudusi, mis panevad kohtunikud poliitilise kontrolli alla ning võimaldavad nende otsuseid survestada.

Euroopa Kohtu arvates kahjustab Poola süsteem kohtute sõltumatust. Sellepärast «peab Poola võtma vajalikud meetmed olukorra parandamiseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles