Saudi Araabia purustas hadži eel koroonapetiste võrgu

Copy
Kaaba läinud aasta tagasihoidliku hadži ajal.
Kaaba läinud aasta tagasihoidliku hadži ajal. Foto: STR/AFP/Scanpix

Saudi Araabias peeti kinni üle 120 inimese, keda kahtlustatakse võltsitud koroonavaktsiini ja vaktsineerimistõenditega sahkerdamises, teatas ametlik meedia kaks päeva enne iga-aastase palverännaku hadži algust.

Riikliku uudisteagentuuri SPA teatel on süüaluste hulgas üheksa tervishoiuministeeriumi töötajat, kes kõik on süü omaks võtnud.

Tänavu on palverännakule lubatud 60 000 vaktsineerimistõendiga Saudi Araabia kodanikku. Hadži osalejate arvu piiratakse pandeemia tõttu juba teist aastat tublisti.

Võltstõenditega kaubitsejad reklaamisid oma teeneid väidetavalt sotsiaalmeedias. Nad pakkusid näiteks võimlust muuta vaktsineerituse ja haiguse läbipõdemise staatust ning seda, kas on saadud üks või mõlemad vaktsiinidoosid.

Pettuse vahendamises süüdistatakse 21 inimest, kellest üheksa on Saudi Araabia kodanikud ja 12 alalised elanikud.

Ebaseadusliku teenuse kasutajaid on teadaolevalt 92.

Juuli alguses teatasid ametivõimud kahe tervishoiuministeeriumi töötaja kinnipidamisest kahtlustatuna samalaadses koroonaandmete ebaseadusliku muutmise skeemis osalemises.

Saudi Araabia 34 miljonile elanikule on neljapäeval avaldatud andmetel süstitud üle 21 miljoni doosi koroonavaktsiini.

Tervishoiuministeerium teatas eile 1226 uuest nakkus- ja 14 surmajuhtumist. Nakatunute koguarv on 504 960 ja surnud on 8020 haigestunut.

Augustist alates lubatakse riigi- ja haridusasutustesse ning lõbustuspaikadesse ning tohivad ühistransporti kasutada ainult vaktsineeritud inimesed.

Ka töökohta lubatakse nii avalikus kui erasektoris ainult vaktsineerituid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles