Laar: Niinistö mõistab Eestit juba aastakümneid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Foto: SCANPIX

Kaitseministri, ekspeaministri ning aastaid Isamaa ja Res Publica Liitu ning selle eelkäijaid juhtinud Mart Laari sõnul sai Soome endale taas Eesti-sõbraliku presidendi.

«Olen oma tervitused Sauli Niinistöle juba edasi saatnud,» teatas alles nädala eest Kokoomuse sõsarerakonna esimehe kohalt taandunud Laar alustuseks Postimehele.

Tema sõnul ei ole Niinistö valimine Soome presidendiks murranguline, sest põhjanaabrite riigipea mõjuvõim pole suur. «Kuid kahtlemata sai Soome endale jälle presidendi, kes tunneb-teab Eestit ja on Eesti väga hea sõber,» kommenteeris kaitseminister.

Laar rääkis, et on ka ise Niinistöga palju kokku puutunud ja isegi enne seda, kui tast Kokoomuse esimees sai.

Kommenteerides seda, mis Eesti-Soome suhetes nüüd muutuda võib, tõi Laar välja, et Kokoomuse poliitika on tema hinnangul Soomele hea ja õige. «Selles suhtes, mida paremini läheb Soomel, seda paremini läheb kahtlematult ka Eestil.»

Laari sõnul tuleb aru saada, et just Kokoomus erakonnana on Eesti vana toetaja. «Kokoomus, kes omab Soomes peaministri positsiooni ja ka presidendi positsiooni, on erakond, kes on Eestit toetanud juba vabadusvõitluse algusest,» rääkis Laar, viidates 1980ndate lõpu ja 1990ndate aastate alguse sündmustele.

«Olles ise seotud nende ettevõtmistega, milles praegused tuntud soome poliitikud siis nooremapoolsetena aktiivselt osalesid, on mul nendega kontakt olemas juba paarkümmend aastat. Inimeste, kes on seisnud Eesti iseseisvuse taastamise juures praktilise toega, tähtsatel kohtadel olek on kahtlematult Eestile hea ja kasulik.»

Soome presidendivalimiste teise vooru võitis eile oodatult konservatiivse Koonderakonna kandidaat Sauli Niinistö, kelle poolt hääletas 62,6 protsenti valimas käinuist. Roheliste kandidaati Pekka Haavistot eelistas 37,4 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles