Jaapani kohus määras Ghosni põgenema aidanud ameeriklastele karistuse

BNS
Copy
Kohtumaja Tokyos
Kohtumaja Tokyos Foto: AFP/SCANPIX

Tokyo kohus mõistis esmaspäeval vanglakaristuse ameeriklastest isale ja pojale, kes aitasid kaasa endise Nissani juhi Carlos Ghosni põgenemisele 2019. aastal.

Kohus mõistis endisele USA eriväelasele Michael Taylorile kahe aasta pikkuse ning tema pojale Peter Taylorile aasta ja kaheksa kuud kestva vanglakaristuse.

Taylorid on olnud vahi all alates nende vahistamisest USAs 2020. aasta mais, sest nad aitasid toimetada Ghosni eralennuki pardale, mis viis ta Liibanoni, kel pole Jaapaniga väljaandmislepingut.

Ghosn oli äriringkondades ülemaailmne kuulsus ja juhtis autotootjate Nissani-Renault'-Mitsubishi kolmikliitu. Tema karjäär leidis järsu lõpu 2018. aasta novembris, kui Tokyo uurijad ta kinni pidasid.

Prantsuse, Liibanoni ja Brasiilia kodakondsusega ärimehele esitati süüdistus finantskuritegudes, sealhulgas Nissani varade väärkasutamises enda rikastamiseks.

Taylorid ei eitanud neile esitatud süüdistust ning avaldasid varem kohtuistungil kahetsust.

Jaapani prokurörid taotlesid algul ameeriklastele pikemat vanglakaristust: Michael Taylorile kaht aastat ja kümmet kuud ning Peter Taylorile kaht aastat ja kuut kuud.

Kaitsjad tõstsid esile Taylorite kahetsuse ning leidsid, et nende kümme kuud kestnud vangistus USAs enne Jaapanile väljaandmist tuleb arvata karistusaja sisse.

Süüdistuse järgi maksis Ghosni perekond Tayloritele ettevalmistus- ja logistikakulude eest üle 860 000 USA dollari ning advokaatide tasude eest krüptorahana veel 500 000 dollarit.

Ghosni põgenemine algas sellega, et ta astus 29. detsembril 2019 välja oma luksusresidentsist Tokyo kesklinnas ja sõitis kiirrongiga Osakasse. «Vagunis oli kümneid inimesi, kuid ma kandsin mütsi, näomaski ja päikeseprille. Tulnuks olla tõeline ekspert, et mind kõige selle juures ära tunda,» kirjutas Ghosn eelmisel aastal avaldatud raamatus.

Osaka hotellis kohtus ta Michael Tayloriga ning ameeriklased toimetasid ta kuulsas põgenemisloos eralennukile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles