USA ärikogukond Hongkongis pelgab kontrolli interneti üle

Copy
Vaade Hongkongile.
Vaade Hongkongile. Foto: Peter Parks / AFP / Scanpix

USA ettevõtted Hongkongis kardavad Mandri-Hiina piiranguid internetivabadusele ning ootavad, et Hongkongi võimud tagaksid vaba infoleviku, ütles Ameerika Kaubanduskoja juht esmaspäeval.

Hongkong on olnud pikka aega olnud rahvusvahelise ärikeskusena teisel pool «suurt tulemüüri», mille abil Hiina veebikeskkondade sisu kontrollib.

Peking on aga asunud linna oma autoritaarse mudeli järgi ümber kujundama, vastates kahe aasta eest toimunud demokraatiameelsetele protestidele järjest karmima eriarvamuste mahasurumisega.

Eelmisel aastal vastu võetud Hiina julgeolekuseadust on Hongkongi üle kontrolli saavutamiseks karmilt kasutatud ja seda ka interneti puhul.

Ettevõtjaid morjendab kavandatav privaatsusseadus, mis võtaks rahvusvahelised tehnoloogiaettevõtted ja nende töötajad kriminaalvastutusele, kui kasutajad postitavad võimude hinnangul ebaseaduslikku sisu.

Hongkongi Ameerika Kaubanduskoja president Tara Joseph ütles, et valitsus peab ärikogukonna murega arvestama.

«Hongkongi üks peamisi eelisomadusi on see, et te saate minna Google'isse või Facebooki või mis tahes muule platvormile, mida te Mandri-Hiinas sel moel teha ei saa,» ütles ta Bloombergi televisioonile.

USA andis reedel äriringkondadele harvaesineva hoiatuse, et Hiina tegevus muudab Hongkongi järjest riskantsemaks piirkonnaks.

Esile tõsteti mured andmete privaatsuse, olulise äriinfo läbipaistvuse ja ligipääsetavuse kohta, samuti tõsteti esile risk rikkuda sanktsioone, mida USA on erinevatele Hiina ametiisikutele ja ühingutele kehtestanud.

Hiina ja Hongkong vastasid nädalavahetusel USA hoiatusnõuannetele raevukalt, kinnitades, et väited nagu oleks Hongkong oma ärilisi eeliseid kaotamas ei vasta tõele.

Josephi sõnul valitseb linnas enamiku valdkondade puhul ikka veel soodne ärikeskkond. Ta lisas, et kuna julgeolekuseaduse alusel viiakse läbi üha uusi muudatusi, võib olukord kiirelt halveneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles