Lõuna-Korea president ei lähe olümpiale Jaapani peaministriga kohtuma

Copy
Lõuna-Korea president Moon Jae-in.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in. Foto: YONHAP / EPA / Scanpix

Lõuna-Korea president ei külasta Jaapanit ja Tokyo olümpiamänge, kinnitas presidendiamet esmaspäeval.

Kaks riiki otsisid president Moon Jae-ini ja Jaapani peaministri Yoshihide Suga tippkohtumiseks võimalust, et kasutada olümpiamänge halvenenud suhete leevendamiseks.

Lõuna-Korea presidendiamet teatas, et visiiti ei toimu pärast seda, kui Soul kutsus nädalavahetusel välja Jaapani suursaadiku saatkonna diplomaadi kohatu märkuse pärast president Mooni kohta.

Väidetavalt ütles Jaapani saatkonna vanemdiplomaat, et Moon tegeleb eneserahuldamisega, viidates nii Mooni kustumatule soovile saada võimalus peaminister Sugaga kohtumiseks.

Jaapani suursaadik kinnitas, et noomis oma asetäitjat «väga kohatu» kommentaari eest, kuid Sinise Maja (Lõuna-Korea presidendiameti) esindajad leidsid esmaspäeval, et sellist kommentaari pole Soulil võimalik taluda.

Ehkki Soul ja Tokyo on pidanud ajalooküsimustes «sisukaid arutelusid», pole edu olnud piisav, leiab Sinise Maja avaldus.

Ajalootüli keskmes on vaidlus Jaapani koloniaalvalitsuse üle Korea poolsaarel 20. sajandi alguses ja sellega seotud võimalikud kompensatsioonid.

Tokyo olümpiamängudel juhib Korea delegatsiooni spordi- ja kultuuriminister Hwang Hee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles