Von der Leyen: Pegasuse nuhkvaraskandaal on täiesti vastuvõetmatu (1)

Copy
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Foto: Martin Divisek/EPA/Scanpix

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles täna, et Iisraeli tarkvarafirmat ja kuni 50 000 nutitelefoninumbrit puudutav nuhkvaraskandaal on täiesti vastuvõetamatu.

«Sellele tuleb kinnitus saada, aga kui see tõele vastab, on see täiesti vastuvõetamatu,» ütles ta ajakirjanikele Prahas.

Washington Post, The Guardian ja Le Monde osutasid eile, et Iisraeli nuhkvarafirma NSO Group on seotud kümnete tuhandete nutitelefoninumbrite andmelekkega üle maailma, sealhulgas on nimekirjas aktivistide, ajakirjanike, ärijuhtide ja poliitikute numbrid.

NSO Group ja tema pakutud tarkvara Pegasus võimaldab telefonidest andmeid varastada ja nende kaameraid või mikrofone sisse lülitada. Firma on müünud tarkvara erinevatele riikidele.

Von der Leyen, kes esitles Prahas Tšehhi seitsme miljardi eurost taasteplaani, sarjas väidetavat rünnakut ajakirjanike vastu. «Pressivabadus on üks Euroopa Liidu põhiväärtusi,» ütles ta pärast kohtumist Tšehhi peaministri Andrej Babišiga.

NSO Group sattus avalikkuse tähelepanu alla 2016. aastal, kui selgus, et Araabia Ühendemiraadid võisid kasutada selle nuhkvara ühe aktivisti järel luuramiseks.

Leke puudutab enam kui 50 000 nutitelefoninumbrit, mis on seotud alates 2016. aastast NSO klientidele huvi pakkunud isikutega. Väljaannete järgi pole veel selge, kui paljud neist seadmetest olid tegelikult sihikul ning jälgimisel.

NSO eitab kuritarvitusi, nimetades kahtlustusi alusetuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles