USA ja tema liitlased mõistsid hukka Hiina pahatahtliku kübertegevuse (1)

Copy
Kübertegevus. Foto on illustratiivne.
Kübertegevus. Foto on illustratiivne. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS / Scanpix

USA ja tema liitlased mõistsid esmaspäeval hukka Hiina pahatahtliku kübertegevuse, süüdistades riiki väljapressimises, lunarahanõuetes erafirmade vastu ja riikliku julgeoleku ohtu seadmises.

USA kõrge ametniku sõnul on Hiina «vastutustundetu tegevus küberruumis ühildamatu selle väljaöeldud eesmärgiga olla maailmas vastutustundlik liider».

USA, Euroopa Liit, Suurbritannia, Austraalia, Kanada, Uus-Meremaa, Jaapan ja NATO on ametniku sõnul ohu ees ühtsed ja paljastavad, kuidas Hiina rahvusvahelisi kübervõrke sihikule võtab.

Hiina julgeolekuministeerium «kasutab kriminaalseid palgahäkkereid, et viia läbi loata küberoperatsioone üle maailma, sealhulgas isiklikuks rikastumiseks», ütles ametnik.

«Nende tegevus hõlmab kriminaalseid tegevusi, nagu küberväljapressimine, krüptovaluuta kaevandamine ja varastamine ohvritelt üle maailma finantskasu eesmärgil.»

«Me oleme teadlikud teadetest, et HKP (Hiina Kommunistliku Partei) valitsusega seotud häkkerid on viinud läbi lunavara operatsioone erafirmade vastu, mis on hõlmanud mitme miljoni dollarini ulatuvaid lunarahanõudeid.»

USA juhitud allianss peaks esmaspäeval avalikustama meetmed, mida Hiina vastu plaanitakse võtta ja paljastama 50 «taktikat, tehnikat ja protseduuri, mida Hiina riigi toetusega kübertoimijad kasutavad».

Ametniku sõnul jagavad liitlased tehnilist nõu Hiinale vastuseismise kohta, kuivõrd Pekingi kübertegevus «on suur oht USA ja tema liitlaste majandusele ja riiklikule julgeolekule».

Samuti esitavad Ühendriigid esmaspäeval Hiina julgeolekuministeeriumiga seotud häkkeritele süüdistuse seoses märtsis ilmsiks tulnud rünnakuga Microsoft Exchange Serverile.

Rünnak mõjutas vähemalt 30 000 USA organisatsiooni, nende seas kohalikud omavalitsused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles