USA nimetas uudiseid Haiti valitsuse moodustamise kohta lootustandvaks

Copy
Ariel Henry.
Ariel Henry. Foto: Haiti Prime Minister Office HANDOUT

USA välisministeerium nimetas esmaspäeval uudiseid Haiti valitsuse moodustamise kohta lootustandvaks.

USA kutsus üles moodustama laiapõhjalist koalitsiooni, mis tooks kriisist vaevatud rahvale stabiilsuse.

Haiti valitsusallikad teatasid varem päeval, et peaministri kohusetäitja Claude Joseph, kes president Jovenel Moïse mõrvast saadik riiki juhtis, astub tagasi ja teisipäeval moodustatakse uus valitsus eesotsas Ariel Henryga. Uuel valitsusel puudub president ning selle ülesandeks saab uute valimiste korraldamine nii kiiresti, kui võimalik.

Moïse oli kinnitanud Henry uueks peaministriks Josephi asemele mõned päevad enne seda, kui ta 7. juuli varahommikul oma kodus Port-au-Prince'is mõrvati. Mõned tunnid pärast presidendi tapmist kuulutas Joseph välja eriolukorra ning kuulutas end riigijuhiks, algatades ühtlasi võimuvõitluse vaesusest ja vägivallast räsitud riigis.

Haitis puudus ka töötav parlament ning riik oli juba enne Moïse tapmist vaevelnud pikalt poliitilises- ja julgeolekukriisis.

«Claude Joseph ja Ariel Henry on korraldanud mitmeid töökohtumisi, mille eesmärgiks on laiapõhjalise valitsuse moodustamine, mille peaministriks on Ariel Henry,» kinnitas ametnik. Joseph naaseb uues valitsuses senisele ametikohale riigi välisministrina ja valitsus määratakse ametisse teisipäeval.

«Julgustav on näha Haiti poliitikute ja tsiviilisikute koostööd ühtsusvalitsuse moodustamise nimel, mis suudaks riiki stabiliseerida ja luua aluse vabadele ja õiglastele valimistele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price ajakirjanikele.

«Teeme koostööd kõigi asjakohaste Haiti pooltega, et julgustada kaasavat dialoogi ja konsensusel põhinevat valitsust,» lisas Price.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles