Taiwan avab Leedus oma argikeelset nime kasutava esinduse

BNS
Copy
Tsai Ing-wen
Tsai Ing-wen Foto: AP/Scanpix

Taiwan teatas teisipäeval, et avab Leedus esinduse, kus kasutab oma argikeelset nime, kõrvalekalle diplomaatilisest tavast ärritab aga eeldatavasti Hiinat.

Taiwani esimene esindus Euroopas üle 18 aasta hakkab kandma nime Taiwani esindus, mitte Taipei esindus.

Välisminister Joseph Wu nimetas käiku väga oluliseks.

«Leedu on Taiwanile hea partner, kes jagab samu vabaduse ja demokraatia väärtusi,» ütles Wu ning lisas, et mõlemad riigid on strateegiline eesliin demokraatlike süsteemide kaitsel.

Teade on kõige hiljutisem märk, et osa Balti ja Kesk-Euroopa riike soojendavad suhteid Taiwaniga, ehkki see võib välja vihastada Hiina.

Peking peab saart endale kuuluvaks ja on lubanud selle ühel päeval vajadusel jõuga tagasi võtta.

Isevalitsevat saareriiki, kus elab umbes 23 miljonit inimest, tuntakse ametlikult Hiina Vabariigina ja seda tunnustab riigina vaid 15 maad.

Hiina on proovinud hoida Taipeid rahvusvahelisel areenil isoleerituna ja keeldunud sõna «Taiwan» kasutamisest, kuna see võib saarele diplomaatilist legitiimsust anda.

Taiwanil on aga kümnete riikidega de facto diplomaatilised suhted läbi oma Taipei esinduste.

Leedu teatas mais, et lahkub Hiina Ida- ja Kesk-Euroopa koostööfoorumilt 17+1, pidades seda «lõhestavaks».

Riik on lubanud annetada Taiwanile 20 000 doosi kooroonaviiruse vaktsiini ja avada saarel ka enda diplomaatilise esinduse.

Läinud nädalal teatas ka Slovakkia 10 000 vaktsiini annetamisest Taiwanile, tänutäheks umbes 700 000 kaitsemaski eest, mille saareriik annetas Slovakkiale pandeemia algul.

Samuti on suhteid Taiwaniga soojendanud Tšehhi poliitikud, kes tegid sinna mullu kõrgtasemelise visiidi, mis Hiinat pahandas.

Hiina on survet Taiwanile suurendanud alates 2016. aastast, mil riigi presidendiks valiti mullu tagasivalimised võitnud Tsai Ing-wen, kes ei tunnusta Pekingi «ühe Hiina» poliitikat ja peab Taiwani iseseisvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles