Hiina: hoopis USA on küberrünnakute maailmameister

Copy
Microsofti kontor Hiinas.
Microsofti kontor Hiinas. Foto: AP/Scanpix

Hiina tõrjus täna USA süüdistust Microsofti küberründamise kohta ja väitis vastu, et Washington on küberrünnakute alal maailmameister.

Ühendriigid süüdistasid esmaspäeval Pekingit märtsikuises küberrünnakus Microsofti vastu ja esitasid neljale selle riigi kodanikule süüdistused.

USA välisministri Antony Blinkeni sõnul oli rünnak Microsoft Exchange'i meiliserverile osa «vastutustundetust, häirivast ja destabiliseerivast käitumismustrist küberruumis, mis kujutab suurt ohtu meie majandusele ja riiklikule julgeolekule».

Hiina julgeolekuministeerium «on toetanud kriminaalsete palgahäkkerite ökosüsteemi, mis viib läbi nii riigi mahitusega tegevusi kui küberkuritegusid isiklikuks rikastumiseks», ütles Blinken.

USA justiitsministeerium teatas, et esitas neljale Hiina kodanikule süüdistused seoses kümnete firmade, ülikoolide ja valitsusorganite arvutite häkkimisega Ühendriikides ja mujal aastatel 2011-2018.

President Joe Biden ütles, et rünnakut endiselt uuritakse, kuid võrdles Hiina kübertegevust Venemaa omaga.

«Minu arusaamist mööda ei tee Hiina valitsus, sarnaselt Vene valitsusele, seda ise, kuid kaitseb neid, kes sellega tegelevad ning võib-olla isegi võimaldab neil sellega tegelda,» ütles Biden Valges Majas ajakirjanikele.

USA avaldusega liitusid esmaspäeval ka Euroopa Liit, Suurbritannia, Austraalia, Kanada, Uus-Meremaa, Jaapan ja NATO.

Hiina saatkond Uus-Meremaal laitis süüdistusi ja nimetas neid «täiesti alusetuks ja vastutustundetuks». Sama tegi ka riigi saatkond Austraalias, mis heitis Canberrale ette «USA retoorika ahvimist».

«On hästi teada, et USA on tegelnud põhimõttelageda, ulatusliku ja valimatu pealtkuulamisega mitmes riigis, sealhulgas liitlaste seas,» teatas saatkond. «Ta on pahatahtlike küberrünnakute maailmameister.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles